Реклама / Ads
3| 3180 |20.01.2023 НОВИНИ

Сандов: Спасяването на въглищните централи ще нанесе повече щети, отколкото ползи

.
Борислав Сандов Източник: личен архив
Рамките, в които Народното събрание опита да вкара Министерски съвет в един преговорен процес за отваряне и някаква промяна в Плана за възстановяване и устойчивост, гарантират неуспех на тези преговори, заяви в "Денят започва" бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов от "Демократична България".
 

"Парламентът е в нарушение на собствения си Правилник за дейността и организацията, доколкото въпросът беше разгледан само от една комисия , заяви той.
Той изтъкна, че липсват становища на комисиите по околна среда и по европейски въпроси, които не са заседавали по въпроса. Становище има само от Комисията по енергетика.

 

"Решението на Народното събрание всъщност казва, че няма да правим декарбонизация - нещо, което е невъзможно, заради поетия вече ангажимент от България да затвори въглищните централи през 2038 г.

 

Страната ни все още няма дългосрочна стратегия за декарбонизация, няма влязъл в сила интегриран план "Енергетика и климат". Планът за възстановяване и устойчивост трябваше да акцентира и ние да задължим себе си да довършим две реформи - едната беше за съдебната система и контрол върху главния прокурор, другата беше свързана с декарбонизацията и залагане на ясни цели, които да постигнем до 2026 г.", каза Сандов.


По думите му щетите, които ще нанесе продължаването на работата на въглищните централи, ще са много по-големи от ползите, които бихме имали. Посочи, че преките щети са загуба на средства около 40% по Плана за възстановяване, загуба на всички средства от Фонда за справедлив преход, невъзможност за включване във Фонда за модернизация, освен това е възможно да не получим средства и по оперативни програми и други финансови инструменти. Косвените щети са, че няма да имаме инвестиции в нови възобновяеми източници.

 

Борислав Сандов допълни, че работата на въглищните централи се отразява негативно и на здравето на работещите в тях, което също не е за пренебрегване, както не можем да пренебрегнем и промените в климата, от които страдаме всички.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3076 |17.01.2023 Борислав Сандов: Ако се махне декарбонизацията от Плана, губим 4 милиарда . 3| 3630 |16.01.2023 Боряна Димитрова: Гледаме третокласен филм за „Спасяването на редник Радев“ . 3| 3315 |12.01.2023 Борислав Сандов: Няма как да се възползваме от европейско финансиране без да спазваме определени правила . 16| 45198 |12.01.2023 Борислав Сандов: Прие се решение, с което България да бъде заровена в мизерия под пепелта на въглищата си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads