Реклама / Ads
43| 4074 |22.02.2022 НОВИНИ

ЕС с нови санкции срещу Русия. Удари поемат руските депутати, гласували за ДНР и ЛНР. На Путин му се размина

.
Жозеп Борел Източник: БГНЕС
351 депутати от Държавната дума на Русия, гласували за признаването на Донецката и Луганска народна република, попадат под ударите на новите санкции на ЕС. Очаквано руският президент Владимир Путин не е сред санкционираните.
 

Това стана ясно от думите на върховния представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел след края на извънредния Съвет "Външни работи" в Париж.

 

В санкционния списък попадат също 27 индивида и дружества, които имат роля за подкопаването или заплахата за териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

 

Борел поясни, че става дума за законотворци, за работещи в сектора на отбраната, както и замесени в информационната война в Украйна.

 

Президентът Владимир Путин, очаквано, не е сред санкционираните, а Борел определи това като "необходимост от резервно поле и действия, които, за съжаление, може да се наложи да бъдат взети".

 

От своя страна френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви, че външните министри на страните от ЕС са постигнали единодушно съгласие за нови санкции срещу Русия заради признаването на сепаратистките региони в източната част на Украйна и разполагането на войски там.
 

„Страните от ЕС единодушно решиха да приемат пакет от санкции срещу Русия, които ще ѝ нанесат големи вреди. Европейските санкции ще засегнат достъпа на руското правителство до капитали и финансови пазари“, добави Борел.

 

Стана ясно още, че предвидената среща между френския външен министър Жан Ив льо Дриан и руския му колега Сергей Лавров за петък няма да се състои. Все пак „вратата към дипломацията в украинската криза остава отворена“.

 

Междувременно и американският президент Джо Байдън се закани, че ако Русия продължи, САЩ ще наложат още санкции. Те ще бъдат по-тежки от тези, които бяха наложени след анексирането на Крим през 2014 г. Санкциите ще обхващат няколко руски финансови институции, суверенния дълг и членове на руския елит и техни семейства.

 

В понеделник Москва призна републиките Донецк и Луганск след призиви на лидерите на републиките в Донбас, които бяха отправени в момент, когато регионът беше подложен на постоянен обстрел от украинските сили. Президентът Путин нареди в региона да бъде разположена мироопазваща мисия, която да спре кръвопролитията.

 

По-рано блокът заплаши да наложи санкции на Русия заради признаването на Луганската народна република (ЛНР) и Донецката народна република (ДНР) за независими държави.

 

Обединеното кралство вече наложи санкции на няколко руски банки и физически лица, а Германия предприе стъпки за спиране на сертифицирането на газопровода „Северен поток-2“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2922 |22.02.2022 САЩ готови с първите санкции срещу Русия . 3| 5561 |22.02.2022 Министърът на културата представи новия шеф на НФЦ на стария екип . 2| 4561 |22.02.2022 ВАС: ВСС да възобнови производството за отстраняване на Гешев . 5| 2845 |22.02.2022 Главите на Брюксел в хор: Идват санкции срещу Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads