Реклама / Ads
4| 4842 |03.11.2016 НОВИНИ

Сапунената опера около ”Яневагейт” прикрива ограбването на КТБ

.
Какво са си говорили Янева и Ченалова преди година и половина няма днес никакво практическо значение, защото те са паднали. Сапунената опера около ”Яневагейт” трябва да отвлече вниманието от вторичното източване на КТБ.
 
Това, че аудиосагата Янева/Ченалова/Мондешки предизвиква стрес по върховете на изпълнителната и съдебната власт, се видя още преди година, при първия сезон от "Яневагейт". Тогава, ако помните, опитът на председателя на ВКС Лозан Панов да поиска от ВСС обективна и задълбочена проверка така ядоса премиера, че се наложи да отиде при кадровиците от съвета, а мнозинството в него му стана на крака, пише Капитал.

Тази седмица, в разгара на новия сезон от "Яневагейт" и след година мълчание, на сцената се появи и Момчил Мондешки. По начина, по който задкулисието среща публичността - в контролирана среда, с въпроси, които се сливат с отговорите. Троянският адвокат доразви версията, чиито щрихи бяха нахвърляни от министър-председателя наскоро: "Яневагейт" е сериал, сниман в студио. Всяка седмица снимали по един разговор, а после го пускали, вкарвайки една или друга случка." Мондешки пък "разкри", че записите са правени умишлено, като триото изчитало измислените реплики. Целта на тази художествена самодейност била кръговете "Капитал", "Сорос" и "Ротшилд" да ударят със записа премиера и главния прокурор.

Изявата на Мондешки зарадва премиера, който, бидейки строг, но справедлив, хем укори измамника адвокат, хем си отдъхна благодарно. Интервюто изненадващо развълнува и финансовия министър. Без никой да пита, Горанов, който няма нищо общо с Пеевски, сподели, че е бил "впечатлен" от прочетеното. Той сигурно не знае, че подчинените му в НАП търсят едни 50 хил. лв. неплатени данъци от надарения адвокат. А може би вече не ги търсят.

И самоинициативата на финансовия министър не е случайна. Ажиотажът трябва да отклони вниманието от истинския скандал - вторичното източване на КТБ. Защото нищо от това, което се чува в записите, не е ново. Не казваме, че не е възмутително и че не се нуждае от институционална реакция, но нима не знаехте, че:

- Службите са Делян?
- Цацаров изпълнява заповедите на премиера и обратното?
- Мондешки е вратата към градския съд?
- Митко е човекът на Борисов в съвета?

Какво са си говорили Янева и Ченалова преди година и половина няма днес никакво практическо значение, защото те са паднали. По-важно е как счетоводителката на Момчил Мондешки успя да стане синдик на банката, превърнала се в символ на политическата корупция през последните 10 години. Затова - забравете записите и вижте фактите. За тях трудно могат да кажат, че някой си ги е записал сам.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4685 |26.10.2016 Мистерия около излъчване на живо от Международната космическа станция . 0| 3855 |20.10.2016 Затягат примката около Мосул . 0| 5344 |19.10.2016 Нова схема за измама с дебитни карти тече от около година . 0| 3929 |19.10.2016 Цигарите поскъпват с около 27 %

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads