Реклама / Ads
8| 7136 |25.01.2022 НОВИНИ

Сарафов се смее: Гешев не е авторитарен ръководител, прокуратурата не е по Сталинистки модел

.
Искаме съдебна реформа. Но тя не се свежда до колегата Иван Гешев и специализираното правосъдие. Това не е съдебна реформа. Дискусия няма. Някой очевидно се изживява като съвременен Ришельо. Подготвят се в тъмна стаичка законопроекти. Ние, магистратите, искаме да знаем какво става. Дълбоко погрешно е схващането, че Иван Гешев е авторитарен тип ръководител на обвинението. Прокуратурата не е устроена по Сталинистки модел. Всеки сам решава делата си по собствено усмотрение и съобразно доказателствата.
 

Това категорично заяви пред bTV шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

 

В края на миналата седмица в отворено писмо той поиска следователите да участват в реформата на съдебната система и се оплака, че тяхната експертиза не е била потърсена. Повтори тезата си и днес в национален ефир.

"Нека да бъдат създадени работни групи, с които да помагаме. Ние сме готови с нашия експертен потенциал, който трупаме всеки ден. Защо не се използва нашият опит?", попита Сарафов.

 

"Специализираният съд и прокуратура са доказали ефективността си. Корупционните престъпления биха могли да бъдат извадени. Но нека да остане компетентността такава, каквато бе заложена в началото - да се занимава с организирана престъпност и дела за тероризъм. Убеден съм, че ако бъдат закрити и то с лека ръка, на база на политическа необходимост, делата, които са започнати, ще бъдат безвъзвратно загубени", категоричен бе Сарафов.

 

Закриването на специализираното правосъдие особено много тревожи прокуратурата.

"Ако се въведе шестмесечен срок за затварянето, всеки подсъдим ще отлага, ще протака, за да изтече този срок, делото му да не бъде приключено и то да започне съвсем отначало в общите съдилища. Жалки проценти от делата ще бъдат приключени в тези шест месеца", категоричен е Сарафов.

 

По думите на Сарафов най-висок е корупционният риск при обществените поръчки, където несъмнено има проблем. Според шефа на НСлС има нужда от промени в Наказателния кодекс. Причината - до момента не е уреден статутът на този тип престъпления и те се пришиват към различни текстове. Има нужда обаче от конкретни текстове за престъпленията в тази сфера.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 18486 |25.01.2022 Бабикян и Хаджигенов: Да не позволим под счупения чадър на Гешев да скрият обратно Цацаров! . 5| 3695 |24.01.2022 Иво Мирчев пита МВР къде са 200 хил. биткойна, за чието изземване Гешев упорито отричаше . 10| 7811 |23.01.2022 Иван Гешев е в Турция, може да финтира изслушването в Европарламента за кюлчетата . 13| 4346 |21.01.2022 Христо Иванов: Мотивите за оставката на Иван Гешев са на лице

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads