Реклама / Ads
1| 3422 |23.10.2019 НОВИНИ

И Сърбия продължава да се бори за ”Фолксваген“

.
Източник: БГНЕС
Сърбия може да предложи на „Фолксваген“ по-добри условия за инвестиции от всички други страни, взети заедно. Това заяви президентът на страната Александър Вучич, като добави, че Белград е решен да продължи да се бори за завода.
 

По-рано стана ясно, че автомобилният концерн спира проекта за изграждане на нов завод в Турция. За момента официалната информация е, че причината е конфликтът в Сирия, а България продължава да се надява, че замразяването на проекта може да премести инвестицията за около 1,3 милиарда евро у нас.

 

„Казах го и по-рано - каквото и да предложите, ние ще направим много повече“, отбеляза Вучич на съвместна пресконференция с германския министър на икономиката Петер Алтмайер и подчерта, че Сърбия вече е предложила максимална държавна помощ от 258,5 милиона евро, съобщава сръбският ежедневник „Политика“, цитиран от Агенция "Фокус".

 

Сръбският лидер посочи, че германското правителство не може да упражнява никакъв натиск върху компанията, но директно се обърна към Алтмайер с молба да предаде на Фолксваген, че Сърбия ще предложи по-добри условия за тази инвестиция от останалите. Той заяви, че Сърбия не е отговорила веднага, когато „Фолксваген“ обяви, че забавя инвестициите си в Турция, защото, според него, не би било справедливо Белград веднага да „скочи“ на Анкара, както са направили другите страни.

 

„Това обаче не означава, че ние не сме готови, а че трябва да проявим уважение. Те не са малки деца, за да ги водите там или тук“, обясни държавният глава.

 

Той отбеляза, че някои страни са увеличили офертите си, но Сърбия отново предлага много повече по отношение на субсидиите и други условия. По думите на Вучич, вече не може да се предлага помощ „в кеш“ заради ограниченията върху държавната помощ, но ако нямаше ограничение,

 

Белград отново би предложил повече от другите, само за да привлече тази инвестиция. „Ще направим всичко възможно и хората от "Фолксваген" ще решат. Никога не се предаваме. Ще се борим, но ще приемем спортсменски резултата какъвто и да е“, добави още президентът.

 

Той посочи, че Сърбия има малък минус в тази борба, защото не е членка на Европейския съюз. Алтмайер заяви, че всички страни в региона се борят за инвестиции и да представят страната си възможно най-добре и че е сигурен, че Сърбия също ще се състезава за тази инвестиция.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3759 |23.10.2019 Продължава търсенето на избягалия 18-годишен затворник . 0| 3480 |23.10.2019 Продължава топлата есен . 2| 3688 |23.10.2019 Двата понеделника след изборите - неучебни, но присъствени . 5| 3928 |22.10.2019 Изборен туризъм и некоректна агитация вдигат адреналина в навечерието на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads