Реклама / Ads
1| 2310 |10.07.2024 НОВИНИ

Сърдечен удар, докато плува. Кога да ходим на плаж и как да се пазим?

.
Източник: БГНЕС
През последните дни и на морето е много горещо и трябва да се внимава. На Централния плаж в Бургас възрастна жена – на 77 години, влиза да плува в морето, но получава сърдечен удар.
 

Според спасителите тя е влязла много навътре – зад голямата шамандура, и дори е нямало как да ѝ се окаже помощ навреме.





„От брега може да се види, че на човек му е прилошало. Ако той е в адекватно състояние, първо ще помаха. Ако не е в адекватно състояние, ще остане отгоре, и спасителят при наблюдение - че една-две минути човекът не помръдва, веднага ще отреагира и ще влезе да го извади. Имаме такива случаи и никога не са завършвали трагично“. Това обясни пред bTV от плажа в „Слънчев бряг“ Николай Павлов, старши спасител.

 
„След това се оставя в странично, стабилно положение, докато дойде медицински екип, който е на 10-20 метра“, допълни още той.

 

„Най-честите симптоми на топлинен удар са в няколко фази. Започва се с топлинното изтощение – кожата постепенно става влажна и студена. Впоследствие нейната температура се повишава и става обратното – доста изсушена и гореща на допир. Нас ни притеснява основно второто. Тогава е редно да вземем мерки, да прекъснем излагането си на слънце“, коментира д-р Александър Христов.

 

Спасителите на плажа обясниха какво можем да направим за човек в нужда.

 

Ако няма спасител на близо, е важно туристите да се насочат към пост. За човек, нуждаещ се помощ, е важно да се постави да легне с главата, насочена към естествения наклон на брега. Ако няма пулс, се изкопава лека дупка, в която да се положи главата му и за да се освободят още повече дихателните му пътища.

 
Отваря се челюстта – ако има нещо вътре се изкарва. Дишаме пет пъти уста в уста, като запушваме носа. Наблюдаваме дали гръдният кош се повдига нагоре. След това се преминава към сърдечен масаж, който е с прави лакти и се притиска 30 пъти. 
 

Д-р Иванка Каменова обясни кои са най-подходящите часове за плаж при високите температури.





„Опасното време е между 13:00 и 16:00 часа. Повишеното внимание трябва да бъде към хората над 65 годините, към децата под 4 години и към всички хора със сърдечно-съдови и неврологични заболявания, диабетно болни и епилептици. За тях е добре да идват към 8:00 часа и да си тръгват към 12:00 часа. Особено важна е консумацията на течности – с изключение на алкохол и кофеин“, коментира тя.

 

„Седенето на сянка е много важно. Дълго време не бива да се стои под директно слънце. Въпреки високите температури за предпочитане е морският бряг, отколкото урбанизираната среда“, посочи още д-р Иванка Каменова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 9938 |10.07.2024 Орбан избухна: Ракетният удар по детската болница в Киев е терористичен акт! Президентът Радев мълчи . 21| 21046 |10.07.2024 "Спас Русев платил 10 млн. евро". Гръцки медии разказват как "български магнат" купил имението на последния им крал . 0| 2371 |10.07.2024 Президентството още не казва кога ще връчи мандата . 0| 2467 |10.07.2024 Испания е на финал на Евро 2024. Нидерландия и Англия влизат в битка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads