Реклама / Ads
0| 2466 |10.07.2024 НОВИНИ

Испания е на финал на Евро 2024. Нидерландия и Англия влизат в битка

.
Източник: БГНЕС
Испания победи Франция с 2:1 в първия полуфинал на Евро 2024, който се изигра пред препълнените трибуни на „Алианц арена“ в Мюнхен.
 

16-годишното испанско крило Ламин Ямал стана най-младият голмайстор в историята на турнира, след като изравни резултата в 21 минута.


Изоставайки, след като в деветата минута Рандал Коло Муани засече с глава центриране на Килиан Мбапе, Испания обърна мача в рамките на 4 минути. 


.
Снимка: БГНЕС


Ямал, който навършва 17 години ден преди финала в Берлин, изравни с великолепен удар извън наказателното поле, забивайки далечен удар в горния ъгъл на вратата на Майк Менян.


Испания поведе в 25-ата минута, след като удар на Дани Олмо се отклони в Жул Кунде и в крайна сметка попадна във вратата. 


Испания се затвори, след като пое инициативата, като често задържаше владението, вместо да атакува на контраатака, контролирайки мача и извоювайки победата.


Трикратните шампиони станаха първият отбор, спечелил шест мача на Еврото, и са на един мач от рекордна четвърта корона. 





Нидерландия и Англия ще се изправят един срещу друг във втория полуфинален сблъсък от Евро 2024. Двубоят ще се играе в сряда, 10 юли, от 22:00 часа българско време на "Сигнал Идуна Парк" в Дортмунд.

И двата тима влизат с амбиция да стигнат до решаващия мач за титлата, макар че имат колебания в представянето си до момента. "Лалетата" започнаха с трудна победа над Полша, след което направиха нулево равенство с Франция, в което спорно бе отменен техен гол, който можеше да им донесе успеха. В последния си мач от груповата фаза тимът на Роналд Куман бе надигран и загуби от Австрия с 2:3, но все пак продължи напред като един от трите най-добри отбора. Впоследствие нидерландците дигнаха оборотите и разбиха Румъния с 3:0 в осминафиналите, а на четвъртфиналите трябваше да правят късен обрат срещу Турция за крайното 2:1.

 

Все пак Нидерландия може да се похвали с ефективна атака и 9 отбелязани гола, както и голмайстор номер 1 в надпреварата до момента - Коди Гакпо (3 гола).

 

От своя страна Англия влезе като фаворит в турнира заради страхотния талант на разположение на селекционера Гарет Саутгейт. Играта на "Трите лъва" обаче така и не потръгна, като в груповата фаза тимът записа само един успех и вкара едва два гола, но все пак завърши на първо място. Проблемите на Англия продължиха в елиминациите, като в осминафинала със Словакия отборът имаше нужда от изравнителен гол на Джуд Белингам, за да се добере до продължения, след което Хари Кейн донесе успеха с 2:1.

 

Четвъртфиналният сблъсък с Швейцария отново не бе лек, като отново англичаните бяха на минути от отпадането, но Букайо Сака изравни 10 минути преди края на редовното време. В крайна сметка се стигна до дузпи, при които Англия не сбърка и продължи напред. Въпреки това, Англия може да разчита на страхотната индивидуална класа на своите играчи, както и натрупания опит в последните първенства - за тима това ще бъде трети полуфинал на световно и европейско първенство в последните шест години.





Историята на съперничеството между Англия и Нидерландия е интересна, особено на европейски първенства. "Лалетата" побеждават Англия в груповата фаза на Евро 1988 по пътя към единствения трофей в историята си, пише БГНЕС.

 

Осем години по-късно пред собствена публика "Трите лъва" си отмъщават и разбиват Нидерландия с 4:1 след два гола на Алан Шиърър и други два на Теди Шерингам. Тогава остават съмненията, че англичаните оставят съперника си да вкара късен утешителен гол чрез Патрик Клуйверт, като именно това попадение изхвърля Шотландия от участие на четвъртфиналите за сметка на Нидерландия.

 

Преди това двата тима попадат в една квалификационна група за Мондиал 1994 и Нидерландия изхвърля Англия след равенство на "Уембли" и победа у дома. Саутгейт също е усещал вкуса на загубата във важен сблъсък с Нидерландия - "лалетата" печелят полуфиналния мач в Лигата на нациите през 2019.

Добрите новини за Саутгейт са, че централният защитник Марк Гехи се завръща след наказание, а Люк Шоу вече е готов за титуляр, след като досега се възстановяваше от контузия. По този начин Англия разполага с всичко най-добро за важния сблъсък. Същото се отнася и за селекционера на Нидерландия Роналд Куман.

Главен рефер на срещата ще бъде Феликс Цвайер от Германия.

 

Очаквани състави:

 

Нидерландия: Вербруген, Дъмфрис, Де Врай, Ван Дайк, Аке, Шаутен, Симонс, Райндерс, Мален, Депай, Гакпо

 

Англия: Пикфорд, Уокър, Стоунс, Гехи, Шоу, Сака, Райс, Мейно, Белингам, Фодън, Кейн. 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2460 |10.07.2024 Възрастна жена се удави в Бургас . 3| 3299 |10.07.2024 "Целта на агресора бе пристанищната инфраструктура". Русия атакува Одеска област с ракети, има загинали . 1| 2595 |10.07.2024 Змии хапят, как да постъпим ако сме нападнати от отровно влечуго? . 0| 2344 |10.07.2024 Министър Найден Тодоров: Щатната бройка в НФК е смешна,11 човека се грижат за българската култура /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads