Реклама / Ads
24| 2883 |17.08.2023 НОВИНИ

Саркози протегна ръце към приятеля си Путин и скастри Европа

.
В интервю за френското издание “Le Figaro” бившият френски президент Никола Саркози протегна широко ръце към руския държавник Владимир Путин, разкритикува Европа и призова да се намери компромис за войната в Украйна, вместо да се наливат пари в конфликта.
 

“Без компромис нищо не би било възможно и рискуваме ситуацията да ескалира във всеки един момент.Това буре с барут може да има ужасяващи последици“, коментира Саркози. 

 

Той посочи, че решението на Путин да нахлуе в Украйна е било “сериозна грешка”, но все пак Москва е “съсед на Европа и въпреки неразбирателствата, те споделят една история: 

 

“Нуждаем се един от друг”, отсече Саркози. 

 

Бившият френски президент изрази тези, които някога бяха широко застъпени в дипломатическите среди в страната и стъпваха именно върху споделената история между Франция и Русия. Те обаче загубиха стойността си драстично след началото на руската инвазия в Украйна и от тогава в Париж набраха скорост по-яростни и крайни гласове.

 

Самият настоящ държавен глава Еманюел Макрон упорито отхвърляше идеята, че Путин иска да нападне Украйна и се опита в продължителни телефонни разговори се опита да убеди руския си колега да се спре настъплението. Тези опити се оказаха неуспешни и от тогава Макрон възприе по-твърда позиция спрямо Русия и се зарече да подкрепя Украйна до победата.

 

Саркози напротив - разграничи се от Макрон и позицията му спрямо Украйна, определи интуицията му преди началото на руската инвазия като “правилна”, но посочи, че наследникът му на президентското кресло се е провалил заради натиск от Източна Европа. 

 

По-специално източноевропейските лидери бяха остро критични към увертюрите на Макрон към Москва. През май миналата година министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки разкритикува решението на Макрон да запази отворени каналите с Путин и сравни опитите му с преговори с Хитлер.

 

Саркози освен всичко се обяви против членството на Украйна с ЕС и сравни идеята с обречения опит на Турция да стане част от Общността.

 

“Продаваме фалшиви мечти и обещания, които няма да бъдат изпълнени”, посочи Саркози и изрази съмнения около нуждата Украйна да се опитва да си върне обратно анексирания през 2014 г. от Русия Крим. 

 

През 2016 г. Саркози определи Русия като “най-силната”, която “първа трябва да протегне ръка. Коментарът му бе направен пред Международния икономически форум в Санкт Петербург. Бившият президент на Франция, който е осъден за корупция и търговия с влияние на две инстанции, е личен приятел на господаря на Кремъл. Припомняме, че Саркози е опитал да подкупи съдия с предложение за престижен пост. В замяна магистратът е трябвало да предостави информация за разследване срещу партията на Саркози.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 2611 |18.05.2023 Френският съд потвърди тригодишната присъда на Саркози: Ще влезе ли в затвора? . 3| 2927 |17.05.2023 А Борисов кога? Осъдиха Саркози за корупция . 1| 2597 |12.05.2023 Френската финансова прокуратура погна Саркози във връзка с либийската афера . 3| 3360 |08.02.2023 Противоречиви показания на приятеля на полицайката Симона Радева по делото ”Семерджиев”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads