Реклама / Ads
7| 2550 |18.05.2023 НОВИНИ

Френският съд потвърди тригодишната присъда на Саркози: Ще влезе ли в затвора?

.
Източник: личен архив
Френският съд потвърди тригодишната присъда на Никола Саркози, въпреки обжалването му. Срещу него беше заведено дело за корупция и търговия с влияние. Саркози беше президент на Франция в периода 2007-2012 г.
 

Разследващите установиха, че той е имал таен телефонен номер под чуждо име, от който е провеждал разговори с адвоката си. Двамата поддържали връзка със съдия, от когото придобивали информация за някои разследвания. Записите на телефонните разговори доведоха до присъдата за корупция отпреди две години. Саркози отхвърли всички обвинения и обжалва. 

 

Съдът реши да не уважи жалбата му и потвърди присъдата от три години затвор, две от които условно. За оставащата една година Саркози ще носи електронна гривна, вместо да лежи в затвора. Много малко вероятно е обаче той да влезе в затвора. Това би се случило само ако извърши ново престъпление по време на условната си присъда, предава NOVA.

 

Саркози е един от политиците, които най-често си имат работа със съда. Наскоро загуби друго дело, свързано с либийската афера. Стана ясно, че той е финансирал кампанията си с публични средства от Либия, дарени от Муамар Кадафи. Неговият случай обаче не е прецедент.

 

През 2011г. Жак Ширак също получава 2 години условна присъда за това, че злоупотребявал с публична средства, докато бил кмет на Париж. През 2020 г. бившият премиер Франсоа Фийон  получи 5 години затвор, 3  от които условно за това, че е платил 1 милион евро публични средства за сътрудничество на своята съпруга, която му помагала в кампанията.

 

Бившият държавен секретар Жорж Трон е с присъда от 5 години заради сексуално посегателство, а Адриен Катененс получи 4 месеца затвор за това, че ударил шамар на бившата си съпруга.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2802 |13.05.2023 ”Фич” потвърди кредитния рейтинг на България, свързан с членство в Еврозоната . 5| 5849 |17.04.2023 Изследователи потвърдиха съществуването на трета протопланета . 7| 2717 |14.04.2023 Френският съд подкрепи оспорваната пенсионната реформа на Макрон . 3| 3346 |23.03.2023 Шишков потвърди увеличението на толтаксите с 50%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads