Реклама / Ads
3| 2780 |23.03.2023 НОВИНИ

Шишков потвърди увеличението на толтаксите с 50%

.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков потвърди за предстоящото увеличение на толтаксите с 50%, след като това бе отложено в края на миналата година с цел да бъде намерен по-справедлив механизъм. Около 600 млн. лв. ще бъде приходът от толсистемата на годишна база, ако таксите бъдат повишени, показват разчетите.

 Предвижда се цената на толтаксите да се определя от километрите, които изминават превозвачите. За километрите над определен пробег – около 5 хил. км в рамките на месец, което според министър Иван Шишков подлежи на преценка, ще има намаление. Желанието е да бъдат облекчени превозвачите, които изминават най-големи разстояния в България.

 

"Около 600 млн. лв. ще бъде приходът от толсистемата на годишна база, ако таксите бъдат увеличени. Такива са разчетите. Зависи и от трафика, който е нараснал значително", каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, който заедно с министър Иван Шишков инспектира строителството на магистрала "Европа". 

 

"271 млн. лв. са постъпленията от тол такси за миналата година. Отчитаме над 35% увеличение на трафика през България. Прогнозата за повишените приходи е направена при отчитане на това, което ще върнем на превозвачите заради изминато разстояние над лимита и при обмисляното предложение от 16:00 часа в петък до 20:00 часа в неделя тол таксите да бъдат по-високи", каза той. 


За миналата година от приходите от толсистемата 72% са от български превозвачи, които са се движили в страната, и само 28 на сто са от транзитен трафик. Предлага се също в обхвата на тола да бъдат добавени и пътищата трети клас, които са по направленията към граничните пунктове - Кюстендил – Гюешево, Благоевград – Станке Лисичково, Петрич – Златарево. 


6.5 километра отсечка от участъка с обща дължина 14.5 километра от магистрала "Европа" ще бъде пусната за Великденските празници. Това съобщи още министър Иван Шишков след проверка на строителството. Останалите 8 км от най-близкия до сръбската граница участък се очаква да бъдат готови до края на май. За последния участък от Сливница до Северната дъга на София са започнали отчуждителните процедури.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2734 |23.03.2023 Шишков инспектира последния участък от АМ ”Европа” . 1| 2770 |22.03.2023 Шишков: Бъдещият ГКПП „Струмяни-Берово“ ще бъде обявен за национален обект . 1| 2839 |10.03.2023 Богдан Милчев се оплака, че министър Шишков саботира пътния сектор . 24| 4350 |09.03.2023 Велико Желев може да изнесе бизнеса си от България, Шишков бил подведен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads