Реклама / Ads
13| 2950 |07.08.2023 НОВИНИ

Със 144 гласа ”за” на първо четене: Интимната връзка влезе в закона за борба с домашното насилие

.
В парламента Източник: БГНЕС
Жертвите на домашно насилие в ”интимна връзка” ще могат да получат защита. Това решиха народните представители с приемането на първо четене на промените в Закона за защита от домашно насилие. Интимната връзка влиза в закона за борба с домашното насилие
 

"За" гласуваха 144-ма депутати от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС. "Против" бяха от "Възраждане" и БСП, а "Има такъв народ" се въздържа.


.

След гласуването, бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова предложи промяната да се разгледа на второ четене в днешното извънредно заседание на парламента.

 

Йорданова, която е един от вносителите на законопроекта, призова всички да спрат с иронията, защото в конкретната ситуация тя не била уместна. По думите й мотивите на законопроекта са ясни и те целят да разширят протекцията на засегнатите лица. Йорданова изтъкна, че елементите, които включва понятието "интимна връзка", са много ясно очертани. Според нея ЗЗДН дава закрила, а не се променя Наказателният кодекс с него. Бившият правосъден министър уточни, че фактическото съжителство ще остане в закона и към него като разширителна норма следното определение:

 

"Съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни, сексуални отношения между две лица, независимо дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни по смисъла от предходните изречение са отношения с продължителност поне от 60 дни."

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изтъкна, че проблемът с домашното насилие е системен и всеобхватен.

 

"Обществото ни е болно, от липса на справедливост. Домашното насилие е част от агресията, от омразата, от противопоставянето. Насилието по улиците, насилието от съседи от етажна собственост също е факт. В резултат на този проблем на агресия, омраза и липса на справедливост, избухнаха тези протести. Те бяха нормални. Тези демонстрации бяха срещу организацията на системите на законодателната и съдебната власт", отбеляза социалистът.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2735 |04.08.2023 За първото шестмесечие на 2023 г. в МВР са получени 1950 заповеди за защита от насилие . 1| 2608 |29.07.2023 Със 137 гласа "за" и 46 "против": Избраха Станимир Михайлов за шеф на Здравната каса . 0| 2821 |28.07.2023 Асен Василев: Бюджетът е в първоначално зададените параметри - с 3% дефицит . 14| 2920 |25.07.2023 Първо заседание на Комисията по конституционни въпроси, ”Възраждане”: Ще отхвърлим всички предложения / на живо/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads