Реклама / Ads
0| 2211 |21.10.2024 НОВИНИ

10 000 сигнала за домашно насилие у нас само за юли и август

.
Съществуват и ефективни ли са алтернативните подходи за решаване на конфликтите, свързани с домашно насилие. По данни на ЕС 1 от всеки 3 жени са жертви на домашно насилие, а у нас само за месеците юли и август са подадени 10 000 сигнала на телефон 112. По темата говорят в ефира на "Добро утро, Европа" д-р Юлия Раданова, председател и учредител на Института по медиация и управление на спорове и Катя Кръстанова, клиничен психолог и психотерапевт към фондация "Анимус".
 

"На първо място, трябва да се подобри цялостната система за подкрепа. Всяка една жертва първо трябва да бъде подкрепена, овластена, за да може тя самата да предприеме някакви действия, адекватни мерки по отношение на закрилата, която ще потърси", посочи д-р Раданова.







"Ползите на медиацията е, че при установяване на факти, обстоятелства, които вътре в процедурата са изкристализирали като насилие, в тази ситуация ние винаги можем да дадем възможност да се алармират институциите, да се подкрепи жертвата. Тоест да дадем тази подкрепа, която е необходима, за да се реши ситуация", обясни тя.

 

"Домашното насилие по същество е упражняване на власт и контрол от едно човешко същество над друго. Независимо дали става дума в партньорски отношения, или трансгенерационно домашно насилие. Хора, които са неравнопоставени поради динамика на отношенията си, няма как да преговарят като равнопоставени. Едва когато една жертва на домашно насилие, получила подкрепа, ограничаване на извършителя да я доближава, мерки и санции срещу него за получаване на отговорността и възмездие за това, което жертвата е преживяла, на по-късен етап би могло да се стигне до такъв тип общуване. Но те трябва вече да са изравнени, жертвата да е овластена, а извършителят да е поел отговорност за случилото се", сподели Катя Кръстанова.







"В момента проблемът е обучението на кадрите, изпълнението на техните служебни задължения и големия дефицит на познание за домашното насилие сред юристите в страната", подчерта тя.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2229 |21.10.2024 Българин е осъден на 7 години затвор във Великобритания за източване на 2,2 млн. паунда . 2| 2225 |21.10.2024 Как Иран е финансирал терористичните дейности на Хизбула? . 1| 2348 |21.10.2024 POLITICO: Технологичното изоставане – най-голямата заплаха за сигурността на Европа, според Волфганг Ишингер . 1| 3868 |21.10.2024 За неопределено време: Отлагат отварянето на кръстовището на "Опълченска" и "Сливница" в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads