Реклама / Ads
0| 4514 |01.08.2016 НОВИНИ

САС е отказал екстрадицията на искания от Турция Абдуллах Бююк

.
Софийският апелативен съд е отказал екстрадицията на Абдуллах Бююк в края на март. Това съобщи пред журналисти в „Бояна“ министърът на правосъдието Екатерина Захариева по повод информациите, че Република Турция ще поиска екстрадирането от България на лице, свързано с терористичната организация на Фетхуллах Гюлен, предаде Агенция „Фокус”.
 
. „От 28 юни до сега няма постъпило искане за екстрадиция от Република Турция за който и да е неин гражданин“, заяви министър Захариева. Тя обясни, че подобно искане може да постъпи или в Министерството на правосъдието, чрез Интерпол или чрез Министерството на външните работи, от където да бъде препратено към правосъдното ведомство.

 „Министерство на правосъдието проверява чисто формално дали всички необходими документи по закона, по Рамковото решение и по Конвенцията за правата на човека са налични, препраща го до Прокуратурата, която го препраща на компетентния съд по местонахождение на лицето. След като го препрати, съдът образува производство, лицето трябва да бъде задържано за 72 часа и производството е двуинстанционно. Окръжен съд е компетентен на първа инстанция, Апелативният – на втора. На втора инстанция решението е окончателно“, разясни процедурата министър Захариева. По думите ѝ от началото на годината от страна на Република Турция са постъпили 4 искания за екстрадиране като по всички има произнасяне от българския компетентен съд. „Изпълнителната власт не е страна в това производство. Министерството на правосъдието просто проверява чисто формално дали всички необходими процедури са спазени“, посочи тя. Министър Захариева обясни, че с едно от предишните искания от края на март съвпада само малкото име на лицето, за което Турция иска екстрадиране – Абдуллах. „Съдът се е произнесъл окончателно за въпросното лице в края на март и е отказал екстрадиция“, каза още тя.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5903 |28.06.2016 Софийски болници отказали да приемат Митьо Очите . 4| 4150 |09.06.2016 Б. Рашков: Исканията за подслушване драстично са намалели с 50% . 5| 4156 |09.06.2016 Съдът в Белград разреши екстрадицията на Цветан Василев . 7| 4915 |06.05.2016 Валят искания за вето на Изборния кодекс от българи в чужбина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads