Реклама / Ads
55| 5492 |30.01.2009 НОВИНИ

Със СРС-та на избори

.
Купуването на гласове се причисли към тежките престъпления, което позволява да се използват СРС-та по време на избори, решиха депутатите. Междувременно пазарът на гласове се оскъпи, а кризата нямало да го докосне.
 

 

Да се използват специални разузнавателни средства по време на провеждане на избори, гласи промяната в Наказателния кодекс, която депутатите одобриха на първо четене.

Йордан Бакалов от ОДС внесе предложение, предвиждащо повишаване на санкциите за пазар на гласове. Досега за купуване на гласове се налагаше до три години затвор. Промените предвиждат санкцията да е от две до осем години ефективна присъда и от 50 000 до 200 000 лева глоба. Вместо до една година затвор за този, който продава гласа си, се предвиждат вече до пет години, както и санкция от 5000 до 20000 лева.

С промените купуването на гласове се причислява към тежките престъпления и това позволява да бъдат използвани СРС-та по време на провеждане на избори.

Frognews.bg напомня, че пазарът на гласове в България е също толкова динамичен, колкото и на всяка друга стока. Ако преди циганите приемаха да ходят до урните срещу порция кебапчета, един шампоан, пакет леща, боб, захар, или за 10-20 лв., сега вече практиката показва, че на някои места в страната цената за един техен глас е достигнала суми между 80 и 100 лв. Разбира се, те не винаги се получавали в този размер от "крайния клиент", защото двадесет лева вземал гласуващият циганин; 10 лв този над него и 30 лв тарторът. При последните местни избори обаче пазарът надхвърли малцинствените граници; емисари на някои партии пребродиха села и малки градове надлъж и нашир и успяха да "напазаруват" не малко български гласове.

Специалисти твърдят, че "изборният пазар" бил един от малкото, който нямало да бъде засегнат от световната икономическа криза; на него цените не само нямало да спаднат, но и алъш-веришът щял да е все по-обемен, независимо от санкциите на хартия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 6195 |06.01.2009 Президентска партия се включва в изборите, ще управлява с ГЕРБ? . 27| 4600 |03.12.2008 ГЕРБ ще участва самостоятелно на следващите избори . 4| 4521 |14.11.2008 Р. Овчаров не изключи никаква коалиция след изборите . 13| 4815 |05.11.2008 БСП купувала гласове на последните местни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads