Реклама / Ads
1| 2349 |12.04.2024 НОВИНИ

САЩ алармират: Възможно е да има масирана атака на Иран в Израел

.
Източник: БГНЕС
САЩ ограничават движенията на дипломатите си в Израел от съображения за сигурност. Засилват се опасенията, че Иран може да атакува Израел в отговор на удара на 1 април, приписван на Израел, по иранската дипломатическа мисия в Дамаск.
 

От съображения за сигурност на служителите на американската администрация и членовете на техните семейства не се разрешава да пътуват извън Тел Авив, Йерусалим и Бершееба до второ нареждане.

 

Това се отбелязва в съобщение на посолството на САЩ в Израел. Американският генерал Майкъл Ерик Курила, чийто ресор е Близкият изток, е в Израел, за да обсъди заплахите за сигурността в региона. Американският държавен секретар Антъни Блинкен е провел разговори с външните министри на Турция, Китай и Саудитска Арабия. Той е бил категоричен, че ексалиране на напрежението в Близкия изток не е в интерес на никого.





"Ангажирахме се със серия от контакти на различни нива, разговори с външни министри. Целта е ясно послание към Иран, че не бива да се допуска ескалация на този конфликт", подчерта говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

 

Израел на свой ред коментира, че е подготвен за различни сценарии.





"Атака от иранска територия ще бъде сериозно доказателство за намерението на Иран да се увеличи напрежението в Близкия изток и да спре да се крие зад прокситата си. Израел е атакуван от ирански звена от Йемен, Ирак и Сирия, ако не почти всеки ден, то всяка седмица и нашата отбранителна система прихваща тези заплахи. Подготвени сме и сме в повишена готовност", посочи говорителят на израелската армия адмирал Даниел Хагари.

 

Припомняме, че иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей заплаши, че Израел ще бъден наказан заради нападението от 1 април в сирийската столица. Вследствие на удара загубиха живота си 16 души, сред които и 7 висши ирански командири.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2320 |12.04.2024 Служебният вицепремиер: Продължаваме да работим усилено за подготовката на страната ни за еврозоната . 1| 2291 |12.04.2024 Лавина отне живота на трима скиори в австрийски курорт . 0| 2268 |12.04.2024 Росица Матева: Пари за избори има, ако е необходимо ще закупим и флашки . 0| 2359 |12.04.2024 Киевският градоначалник поиска спешно допълнителни оръжейни доставки от съюзниците на Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads