Четвъртък, 19 Октомври 2017, 08:31
Frognews
0| 3054 |03.06.2016

САЩ доволни от борбата с тероризма у нас

.
„България е член на глобалната коалиция за борба с ”Ислямска държава” и многократно е отговаряла на искания за помощ, включително през март, когато Министерството на отбраната е предоставило оръжия и боеприпаси на силите на Иракски Кюрдистан”. Това се отбелязва в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ.

В него се изтъква, че българското правителство е продължило да депортира хора, смятани за заплаха за националната сигурност на България, като е увеличило екстрадициите на заподозрени чуждестранни терористи от страната. 

 

Според американските власти българското правителство работело за подобряване на мерките за предотвратяване на терористични нападения, разработвайки нова стратегия за борба с тероризма, институции и законодателство по темата.

 

В доклада се посочва още, че САЩ и България са създали нова двустранна работна група за борба с тероризма, за да засилят сътрудничеството помежду си.

 

В частта за законодателството, правоприлагането и граничната сигурност се казва, че специализираните правоприлагащи служби по принцип са добре екипирани и получават подходящо обучение, но се отбелязва, че се набляга главно на София и липсват ресурси в други регионални центрове.

 

Посочва се, че специализираният съд за организираната престъпност и неговата прокуратура от юли са получили юрисдикция за всички случаи на тероризъм в страната, но че служителите на съда нямат експертизата за подобни случаи.

 

След терористичните атентати от ноември в Париж България затегна правилата на граничния си контрол и проверява всички пътници на граничните контролно-пропускателни пунктове.

 

Сътрудничеството между американските правоохранителни агенции и техните български партньори по традиция винаги е било активно. Обаче поради структурни промени и реорганизиране на някои основни полицейски служби и получилото се в резултат на това прехвърляне на служители и налагане на нови правила се е забавила съвместната работа по случаи, се отбелязва в доклада.

 

В частта за противодействието на финансирането на тероризма се казва, че през 2015 г. България не е замразила или конфискувала активи, свързани с тероризъм.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Янаки Стоилов: Конгресът на БСП е с пропагандни цели 0| 68 |19.10.2017 . Каталуния обявява независимост, ако Мадрид посегне на автономията й 0| 401 |19.10.2017 . ВСС пак ще решава за Георги Чолаков 0| 631 |19.10.2017 . Топло време и днес 0| 734 |19.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах