Реклама / Ads
14| 7454 |14.02.2023 НОВИНИ

Джеймс О’Брайън: Санкците по "Магнитски" посочват къде потъват милиони, вместо да отиват при гражданите

.
Втората порция санкции по закона “Магнитски” целят да поставят фокуса върху съдебната реформа у нас, заяви пред Българското национално радио Джеймс О’Брайън - ръководител на Службата за координация на санкциите в администрацията на президента Джо Байдън. Той отказа да посочи дали предстои обявяването на нови имена в санкционния списък.
 

Още петима българи попаднаха в санкционния списък на САЩ - бившият финансов министър в правителствата на ГЕРБ Владислав Горанов, политикът от БСП Румен Овчаров, лидерът на движение "Русофили" Николай Малинов и двама бивши шефове на АЕЦ "Козлодуй". 

 

От ГЕРБ се разграничиха от Владислав Горанов. Самият той определи включването си в списъка като “репутационна щета” за партията, но отрече обвиненията спрямо него, а именно - за злоупотреба с влияние, вземане на подкупи. Румен Овчаров видя “опит да се ударят българските интереси в енергетиката”. Иван Генов определи санкциите като “анонимки”. Николай Малинов отрече да е руски шпионин и посочи като причина за включването си в списъка “Магнитски” русофилството. Според Александър Николов става дума за “150% неверни твърдения”. 

 

"Санкциите имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа и сътрудничеството със световните компании, както и диверсификацията на енергийните източници. Важно е някои стари практики да бъдат идентифицирани и прекратени. Тези санкции следват доказателствата, с които разполагаме, и установяват десетки милиони евро, които са били взети от българския народ и дадени в някои случаи на длъжностни лица, в някои случаи на чуждестранни компании. Целта на тези санкции е България да бъде в състояние да разследва и да спира подобно поведение, за да бъде пълноправен участник в световната икономика. Това, което бихме искали да видим по-нататък, е фокус върху съдебната реформа. Важно е, че предприехме тези действия с колегите от Обединеното кралство в пълно съзвучие с ценностите и на ЕС. Действията за съдебна реформа, които бяха представени в последния състав на парламента, имат за цел да направят възможно България да разследва и преследва замесените лица, а след това да реформира институциите, които отговарят за тези действия. Така че това, което бихме искали да видим, е ясен ангажимент от страна на всички партии да въведат реформата и да я гласуват като приоритетен въпрос в новия парламент”, заяви пред БНР Джеймс О’Брайън.

 

По думите му у нас има разбиране за важността от тези реформи, но липсват действия. 

 

“Бихме искали да видим процес, при който партиите да се съберат и да постигнат съгласие по конкретен текст и да се ангажират да го гласуват в началото на новия парламент. И след това да го приложат изцяло. Защото искаме, не просто закони на хартия, нали? А България да има независима, безпристрастна и отговорна следствена служба, служба за борба с корупцията, главен прокурор и т.н. Освен законодателство, трябва и прилагане на тези закони. Чух силни ангажименти от всички партии, с които говорих, и знам, че някои от останалите казаха, че твърдо подкрепят законодателството за съдебната реформа. Имаме добри взаимоотношения с водещите партии, които заявиха, че искат да придвижат тази съдебна реформа”, допълни той. 

 

О’Брайън отрече санкциите да целят подкопаване или заобикаляне на институциите у нас, а освен това не са атака към конкретна политическа партия. 

 

“Те се отнасят до отделни лица, които създадоха паралелна система, която отклони много пари от хората в България и възпрепятства особено реформирането на българската енергийна система. И сега е време да се продължи по по-добър начин. Смятаме, че съдебната реформа е най-важната нова стъпка в антикорупционната реформа, която описах”, категоричен бе той и допълни: 

 

“Очевидно е, че имаме чудесно посолство тук. Но първо - ние оценяваме партньорите си по това дали споделяме резултати и ценности. Ако има хора, които само говорят, а после не действат, те не са особено ефективни партньори. Има много различни измерения, в които хората работят като наши партньори и по различни въпроси. В този случай може да има различни коалиции, посланието на тези санкции е, че тази реформа на системата за борба с корупцията, на главния прокурор, на комисията за борба с корупцията, това е много важно за ЕС, за Обединеното кралство и за САЩ и именно в това ние измерваме нашето партньорство. Дали ще бъдем прави в оценката си за това кой иска да постигне резултати и кой иска да говори? Е, знаете ли, надявам се вие гражданите, както и медиите, да потърсите сметка за това. Отворени сме за различните мнения и от гражданското общество. Но отново ще гледаме кой ще осъществи тези реформи”.

 

О’Брайън обаче отказа да отговори на въпрос дали родните институции са запознати с изнесената от американското финансово министерство информация, както и дали са били поискани конкретни данни впоследствие. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3237 |02.12.2022 Николай Велчев пита кмета Фандъкова за изоставени общински помещения на метростанция ”Джеймс Баучер” . 5| 4572 |07.11.2022 PR или акция? ”Възраждане искат да преименуват улица „Посланик Джеймс Пардю“ на ”Акад. Антон Дончев” . 4| 3223 |27.10.2022 Откриват улица „Посланик Джеймс Пардю“ в София . 0| 2764 |07.09.2022 Телескопът Джеймс Уеб засне най-близката галактика до Млечния път - мъглявината Тарантула

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads