Реклама / Ads
1| 2795 |21.03.2024 НОВИНИ

САЩ са представили пред ООН проекторезолюция, в която се призовава за "незабавно прекратяване на огъня" в Газа

.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън Източник: БГНЕС
Американският държавен секретар Антъни Блинкън обяви в интервю за саудитска медия, че САЩ са представили пред членовете на Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция, в която се призовава за "незабавно прекратяване на огъня, обвързано с освобождаването на заложниците" в ивицата Газа, съобщи Франс прес.
 

"Всъщност ние внесохме в Съвета за сигурност резолюция, която призовава за незабавно прекратяване на огъня, обвързано с освобождаването на заложниците, и силно се надяваме, че страните ще я подкрепят", отбеляза снощи Блинкън пред саудитската медия "Ал Хадат" при посещение в Саудитска Арабия във връзка с войната между Израел и Хамас.

 

Държавният секретар се надява, че тази инициатива ще изпрати "силен сигнал".





Вашингтон наложи вето на няколко резолюции, настояващи за незабавно преустановяване на огъня във войната между Израел и палестинското радикално формирование. В текста, до който АФП е получила достъп, се подчертава "необходимостта от незабавно и трайно спиране на огъня, за да се защити цивилното население от всички страни и да се даде възможност за доставяне на хуманитарна помощ от първа необходимост". В него се допълва освен това, че "недвусмислено се подкрепят международните дипломатически усилия за постигане на такова прекратяване на огъня, обвързано с освобождаването на заложниците, които остават в плен".

 

АФП посочва, че за момента не е насрочено гласуване на този текст.





"Разбира се, ние подкрепяме Израел и неговото право да се брани /.../, но същевременно е абсолютно наложително да се съсредоточим и да превърнем в приоритет мирните граждани, преживяващи такива ужасни страдания, като ги защитим и им осигурим хуманитарна помощ", коментира на свой ред Блинкън.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3291 |21.03.2024 Кирил Петков: Дискусиите продължават . 5| 2647 |21.03.2024 Атанас Атанасов е предложил на ПП-ДБ да подновят преговорите с ГЕРБ-СДС . 3| 2582 |21.03.2024 Депутатите обсъждат споразумението със САЩ за АЕЦ "Козлодуй", както и с НАТО за иновации /на живо/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads