Реклама / Ads
23| 7472 |12.10.2020 НОВИНИ

САЩ са ни препоръчали да си купим цяла ескадрила Ф-16

.
Ф-16
На среща с ”Локхийд Мартин” от американската компания са препоръчали на България да закупи пълна ескадрила Ф-16 Блок 70, а не само 8 изтребителя. Това съобщи началникът на отбраната адмирал Ефтимов. Той уточни, че пътната карта не предвижа увеличаване на американското военно присъствие у нас, заложено в договор за военно сътрудничество от 2016-та.
 

"Когато се заложи линията е нормално да се изпълни цялата поръчка. Ако не се изпълни цялата поръчка, може да се стигне до забавяне на поръчката. След това има други клиенти - линията се настройва за друга конфигурация самолети. И предложиха дали не е по-целесъобразно да разгледаме тази възможност", допълни той.

Новият зам-началник на отбраната и доскорошен командир на ВВС ген. лейтенант Стойков заяви, че доставката на още 8 изтребителя не е нова сделка, а част от един и същи проект.

 

"Говорим за втори етап, който е гласуван от парламента, който е заложен, като график за придобиване, и от тук нататък се надявам, че ще се възползваме от разсрочено плащане, което американската страна предлага вече, като лоялен клиент на България. А това от своя страна ще облекчи натоварването на бюджета както на военния, така и като цяло на държавата", каза ген. лейтенант Стойков, цитиран от БНТ.

 

Новият командир на ВВС ген. Петров заяви, че основен приоритет ще бъде бързото усвояване на новите Ф-16 и създаване на нужната инфраструктура за тях, като летища, хангари и 3D- радари.

 

"Всичко по подготовката за приемане на самолета трябва да стане преди идването на първите самолети и сме притиснати от гледна точка на сроковете. Ако дойдат 16 самолета накуп, ние ще трябва да сме създали условия за 16 самолета още сега", заяви ген. Петров.

 

На церемония в Обединеното командване на силите новият командир на ВВС официално встъпи в длъжност.

 

Общо 21 съвместните българо-американски подготовки у нас през 2020 г. на подразделения от двете армии, което показва задълбочаващото се военно сътрудничество през последните години.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 11049 |06.10.2020 Само във Фрог: Шуробаджанащина в Берковица. Цяла фамилия от общинската софра контролира новооткрит дневен център . 4| 6595 |03.10.2020 Велико народно въстание IV: Недоволни от цялата страна ще извикат “Оставка” . 11| 6120 |02.10.2020 Д-р Мирослав Ненков: В цялата пандемия има много политика, за съжаление . 16| 7115 |28.09.2020 Г. Харизанов: Неудачно е Цветанов да говори, че съм силовак…Той изгони цяла партия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads