Реклама / Ads
0| 3861 |10.09.2016 НОВИНИ

САЩ и Русия се разбраха за Сирия

.
САЩ и Русия одобриха мащабен план за намаляване на насилието в Сирия, борба с терористичните групировки и политически преход в разтърсваната от гражданска война арабска държава, съобщават световните агенции. До важното споразумение се стигна след 13-часови преговори в Женева.
 

Първата му фаза предвижда спиране на огъня с началото на Курбан Байрам в нощта на неделя срещу понеделник.

 

От Москва се очаква да окаже въздействие върху режима на Башар ал-Асад да спре авиоударите по територии под контрола на опозицията, в които всекидневно загиват цивилни, уточни БТВ.  Вашингтон поема ангажимента да убеди умерените опозиционни групировки да се разграничат от свързания с „Ал Кайда” фронт „Ан Нусра”.

 

Ако примирието издържи една седмица, се минава към следващата фаза. „Ан Нусра” и „Ислямска държава” ще са обект на съвместни удари, за които ще има ясно разделение на зоните, в които ще действат американски и руски самолети. Двете страни ще обменят и разузнавателна информация, а съвместен център ще анализира данните за всяка групировка и ще взема решение дали тя е терористична.

 

Междувременно ще започнат и нови хуманитарни операции, като за целта ще бъде осигурен достъп и до обсадени градове като Алепо, където все още десетки хиляди живеят в лишения и при непрестанни нападения.

Американският държавен секретар Джон Кери подчерта по време на съвместна пресконференция с руския външен министър Сергей Лавров, че ако бъде приложено, споразумението ще се окаже повратна точка в започналия през 2011 г. конфликт.

 

„Сирийската опозиция е готова да даде доказателства, че е способна да изпълни сключеното между Русия и САЩ споразумение”, добави Кери. Лавров, от своя страна, подчерта, че правителството в Дамаск е запознато с текстовете и също ги подкрепя.

Атака с хлорен газ в Алепо, очевидци подозират силите на Башар АсадПо информация на доброволци от гражданска защита правителствен хеликоптер е хвърлил варелна бомба с отровния боен газ

 

"Надяваме се, че междусирийските преговори в Женева ще се възобновят в най-скоро време", добави руският външен министър, като подчерта, че там трябва да присъстват всички опозиционни фракции.

 

Като компенсация за продължилото половин ден чакане, Лавров първо донесе на присъстващите журналисти кутии с пица "от американската делегация", а после и две бутилки с водка, за която подчерта, че е "от руската делегация".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4050 |08.09.2016 Махмуд Абас е бил агент на КГБ в Сирия . 0| 5195 |07.09.2016 Анкара разреши на Русия да строи ”Турски поток” . 1| 3792 |07.09.2016 Митов: Не подкрепяме вдигане на европейските санкции срещу Русия . 0| 3516 |07.09.2016 Нова газова атака в Сирия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads