Реклама / Ads
1| 6081 |19.05.2015 НОВИНИ

Саудитска Арабия предлага работа за екзекутори

.
Екзекутор
Саудитска Арабия публикува обява за работа, според която търси осем нови екзекутори, които да изпълняват растящия брой смъртни присъди. Смъртните наказания обикновено се изпълняват чрез обезглавяване, пишат местни агенции.
 
За работата не се изисква специална квалификация, а основната дейност е описана като "изпълняване на смъртни присъди", но включва и ампутации на крайници на осъдени за по-дребни престъпления, гласи обявата, публикувана в портала за вакантни държавни служби.

Кралството е сред петте страни в света, които изпълняват най-много смъртни присъди според данните, събирани от правозащитни организации. През 2014 г. Саудитска Арабия е на трето място след Китай и Иран. "Челната" петица се допълва от Ирак и САЩ по данните на Amnesty International.

Последната публична екзекуция беше в неделя, като това е 85-тата изпълнена тази година смъртна присъда, отразена от официалната саудитска пресслужба. За сравнение, според Human Rights Watch (HRW) за цялата 2014 г. са били екзекутирани 88 души. Според Amnesty са били 90.

По-голямата част от тях са екзекутирани за убийства, но 38 са за престъпления, свързани с наркотици, коментира HRW. Половината от убитите са саудитци, но има и граждани на Пакистан, Йемен, Сирия, Йордания, Индия, Индонезия, Бирма, Чад, Еритрея, Филипините и Судан.

Саудитските власти не съобщават на какво се дължи увеличението на броя на екзекуциите, но дипломати спекулират, че причина за това може да е назначаването на повече съдии, които разрешават забавени дела.

Според политически анализатори пикът на екзекуциите може да се дължи и на реакция на съдебната власт на нестабилното състояние на региона. Според обявата за новите екзекутори, публикувана в понеделник, те се класифицират като "религиозни дейци", а заплащането им е "в долния край на схемата за заплащане на държавни служители".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 4988 |16.05.2015 Кунева предлага Соломон Паси за кмет на София . 13| 5565 |25.04.2015 Христова: Борисов ни предлага фототерапия . 1| 4909 |15.04.2015 Наш евродепутат предлага справедливо финансиране по "Плана Юнкер" . 2| 4315 |01.04.2015 Предлага се наказателноправна защита срещу тероризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads