Реклама / Ads
25| 5060 |17.08.2019 НОВИНИ

Съвет при президента Путин обвини прокуратурата в репресии срещу протестиращи

.
27 юли 2019 г. в Москва...
Съветът при президента на Руската федерация за развитие на гражданското общество и правата на човека (СПЧ) обжалва задържането от московската прокуратура на стотици протестиращи на 27 юли в Москва. Съветът смята че държавното обвинение е превишило правата си и носи поне административна отговорност за решенията си, съобщава ТАСС.
 

„Защитниците на правата на човека имат основание да смятат, че законът за административните нарушения е приложен неправилно спрямо задържаните по време на митинга на 27 юли“. Според закона „За срещи, митинги, демонстрации, маршове и протести“ на участниците в публични събития се забранява да крият лицата си, да носят оръжие и боеприпаси и да са в нетрезво състояние. А на 27 юли такива не е имало.

Има и нещо много смущаващо. Прокуратурата и полицията твърдят, че на улицата е имало не повече от 3 000 недоволни. В същото време са арестувани около 1400 души. Това означава, че половината демонстранти са в ареста. Това е абсурдно. В същото време ранените са над 80, на които се е наложило да бъде оказана медицинска помощ.

 

Няма нито едно доказателство, че „голям брой участници в нерегламентирания масов митинг по централните улици на Москва на 27 юли 2019 г. бяха пияни или със скрити лица, а в много от тях се откриха забранени предмети“, както твърди обвинението и МВР. Фактите са съвсем други: при разпръскването на демонстрацията е използвана неоправдано сила, палки и други средства. Само за два дни срещу граждани са заведени 1043 дела за административни нарушения. Около 80 още са в ареста. Обвинените ги заплашват присъди до 15 години затвор, според прокуратурата, което е абсолютно неприемливо и несправедливо, смятат от СПЧ.

 

За сравнение само трима служители на реда от началото на годината досега се проверяват за превишаване на правата при разпръскване на демонстрации.

Припомня се, че заради участие в протести на 6 май 2012 г. са осъдени над 30 души на 2 до 4 и половина години затвор.  

 

Кметът на Москва Сергей Собянин нарече тези опозиционни митинги "предварително планирани и добре подготвени бунтове". Възползвайки се от неговите думи, прокуратурата повдигна обвинения по член, който предвижда до 15 години затвор на девет от арестуваните.

 

Според обвинението „протестиращите са принудили полицията да използва сила“.

Припомняме, че единственото искане на протестиращите е да се проведат честни и свободни местни избори и за участие да се допуснат представители на опозицията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 7993 |11.08.2019 Русия: Путин кара мотор в Крим с рокери, в Москва арести и режисьор в кома . 4| 6309 |06.08.2019 Посланикът на САЩ в Русия неочаквано подаде оставка, Путин знаел . 1| 3996 |01.08.2019 Тръмп предложи на Путин помощ за пожарите в Сибир . 5| 4780 |26.07.2019 Цвета Караянчева се впусна в нападки към президента заради Ф-16

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads