Реклама / Ads
0| 3030 |15.03.2022 НОВИНИ

Съветът на ЕС прие четвъртия пакет санкции срещу Русия. Абрамович и Герман Хан са сред санкционираните

.
Източник: БГНЕС
Съветът на ЕС прие четвъртия пакет санкции срещу Русия, с който се разширява списъкът на лицата с ограничителни мерки и се налага забрана върху нови инвестиции в енергийния сектор на страната.
 

По отношение на енергийния сектор се налага всеобхватна забрана за износ на оборудване, технология и услуги. Също така са предвидени търговски ограничения за желязо и стомана, както и за луксозни стоки.

 

Санкционирани са ключови олигарси, лобисти и пропагандисти, както и такива фирми в авиацията, военното дело, произвеждащи стоки с двойно предназначение, корабостроене и машиностроене.

 

С новите санкции се забраняват всякакви трансакции с определени държавни предприятия и осигуряване на услуги за кредитния рейтинг.

 

В контекста на Световната търговска организация Съветът подкрепи замразяването на статута на най-облагодетелствана нация на Русия по отношение на третирането на продукти и услуги. Съветът смята, че трябва да се замрази и процесът за приемането на Беларус в организацията.

 

Роман Абрамович и Герман Хан са сред олигарсите, включени в 4-тия санкционен пакет на ЕС срещу Русия. В него са общо 15 нови лица и 9 компании. Новите ограничителни мерки вече са публикувани в официалния вестник на Общността и съответно са в сила. 


Герман Хан, приближен до президента Владимир Путин, е основен акционер на конгломерата Alfa Group, който включва Alfa Bank — един от най-големите данъкоплатци в Русия.


В списъка е още един от основните акционери в същия конгломерат - Алексей Кузмичов. Там фигурират и други бизнесмени от ключови икономически сектори като черната металургия, енергетиката, банковото дело, медиите, стоките и услугите за военна и двойна употреба. В списъка са включени лобисти и пропагандатори, като например генералният директор на Канал 1 Константин Ернст, както и дружества от авиационния и военния сектор, изделията с двойна употреба, корабостроенето и машиностроенето. Сред тях са "Рособоронекспорт" и "Роснефт Аеро".


До този момент ограничителните мерки на ЕС се прилагат за общо 877 лица и 62 образувания и са валидни до 15-ти септември. 

 

Очаква се решението да бъде публикувано скоро в официалния вестник на ЕС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8473 |12.03.2022 Украйна: Израел поиска от Зеленски да приеме исканията на Путин . 0| 3025 |11.03.2022 ЕС се съгласи с предложенито на Петков за подкрепа на страните, приемащи бежанци от Украйна . 0| 3104 |10.03.2022 Кирил Петков: Ще поискам финансова подкрепа от Европа за страните, които приемат бежанци от Украйна . 0| 4387 |06.03.2022 Резников: Кремъл все още не иска да приеме и признае своето фиаско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads