Реклама / Ads
0| 2998 |28.11.2022 НОВИНИ

Съветът на ЕС приравни нарушението на санкциите като углавно престъпление

.
 

Европейският съвет единодушно реши да добави към европейския списък на престъпленията всяко действие, което допринася за нарушаване или заобикаляне на ограничителни мерки, които са наложени от Европейския съюз срещу трети държави, институции или лица.

 

Тази информация е публикувана днес на

 

От уебсайта на Европейския съвет информират, че общността е единна относно решението, което е в отговор на: "непредизвиканата и неоправдана война срещу Украйна." Той прие безпрецедентен брой санкции срещу руската икономика, които са предназначени да ограничат способността й да продължи агресията."

Необходими са съвместни усилия, за да бъдат избегнати всякакви опити за заобикаляне на тези мерки.

 

В съобщението се отбелязва, че различните страни членки имат свои подходи за определяне на това какво представлява нарушение на ограничителните мерки на ЕС и какви санкции могат да бъдат наложени във връзка с тези нарушения. Тази ситуация от своя страна може да доведе до различия в степента на прилагане на санкцията и да увеличи риска от избягване на ристрикциите, което ще позволи на санкционираните лица да използват активите си в ЕС и да продължат да подкрепят режими, срещу които ЕС е наложил ограничителни мерки.

 

Решението за включване на подобни опити за заобикаляне или нарушаване на прилагането на ограничителните мерки на ЕС в списъка на европейските държави е престъпление. След това политическо решение Европейската комисия ще представи конкретни предложения за регулаторни правила, които имат ясна дефиниция на нарушенията. Те ще попадат в категорията на престъпленията, както и градация на наказанията за нарушаване на ограничителните мерки на ЕС.

 

Проектът на тази директива трябва да бъде представен за одобрение от Съвета на ЕС и Европейския парламент. В настоящия европейски списъкпопадат престъпленията: прояви на тероризъм, трафик на хора, сексуална експлоатация на жени и деца, трафик на наркотици, пране на пари, корупция, фалшифициране на платежни средства, компютърни престъпления и организирана престъпност. Европейската комисия пусна предложения за включване на опити за заобикаляне или нарушаване на ограничителните мерки на ЕС в списъка на престъпленията на 25-ти май 2022г.

 

От началото на руската военна интервенция в Украйна, ЕС вече приложи 8 пакета от санкции срещу лица, институции и сектори от икономиката на Руската федерация, за да ограничи способността й да продължи войната. На 24-ти ноември председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ЕС работи "на пълен ход“ по деветия пакет от санкции срещу Руската федерация. Това се случва на фона на продължаващия руски обстрел на критичната инфраструктура на Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2758 |28.10.2022 ЕП и Съветът на ЕС се споразумяха за нулеви емисии при новите автомобили и лекотоварни коли до 2035 г. . 1| 2657 |29.09.2022 Съветът по сигурност към премиера се събира заради войната в Украйна . 0| 8547 |25.07.2022 Съветът на ортопеда: Как да задвижим ставите отново? . 0| 2972 |03.07.2022 Съветът за сигурност на РСМ ще разгледа френското предложение днес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads