Реклама / Ads
8| 3550 |09.04.2021 НОВИНИ

Съветник на Радев: Не сме в политическа криза. Неуместно е да смесват разговора за ВНС с риска от предсрочни избори

.
Иванка Иванова Източник: стопкадър, bTV
Категорично не сме в политическа криза и затова ми се струва неуместно разговорът за ВНС и за конституционни промени да бъде смесван с риска от предсрочни парламентарни избори. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV Иванка Иванова, съветник по правните въпроси на президента.
 

„За да избегнат една действителна политическа криза, миналото лято ГЕРБ внесоха един проект за нова Конституция, който не отговаряше на нито един критерии и беше откровена подигравка с принципите, които са вложени в действащата. Когато веднъж бива показан такъв жест, всяко следващо обвързване на риска от политическа криза с идеята за ВНС не правят добра услуга нито на конституционния дебат, нито на политическата сила“, смята тя.

 

В отговор на това, че ГЕРБ чакат варианта за Конституция на президента, Иванова заяви:

 

„Категорично има проект за Конституция в президентството. Той е внимателно обмислен и консултиран с определени експерти, резултат на едно обществено обсъждане от лятото на миналата година. Струва ми се обаче, че в момента президентът има много по отговорна задала и той е напълно наясно с това, което му възлага Конституцията да посредничи за формиране на правителство“, поясни съветникът на държавния глава.

 

Иванка Иванова уточни, че президентът е този, който домакинства консултациите преди връчването на мандатите и който има правото да посочи кой да получи третият мандат.

 

„Не мисля, че ако ГЕРБ върне мандата, разговорите с втората политическа сила биха се проточили прекалено дълго“, каза още тя. Според нея всички политически участници са наясно колко голям е политическият залог. По думите й трябва да се намери решение възможно най-бързо. В рамките на месец, до 6 седмици, е разумно да има правителство.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 17695 |08.04.2021 Мис ГЕРБ в НС с общински съветник от БСП – шеф в Титан, докато мъжът й е в испански затвор за наркотрафик . 11| 3292 |08.04.2021 Политологът Хр. Панчугов: Трифонов трябва да отговори как вижда политическата промяна . 11| 4262 |05.04.2021 Валентин Вацев: Слави Трифонов ще бъде фаворит на сегашната политическа пролет . 9| 3910 |05.04.2021 Цветозар Томов: Политическата кариера на Борисов приключи. Останалото е агония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads