Реклама / Ads
6| 7263 |23.08.2021 НОВИНИ

Съветник на Рашков: Ердоган държи ключа за вратата на мигрантските потоци към Гърция и България

.
Славчо Велков Източник: стопкадър, bTV
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган държи ключа за вратата на мигрантските потоци към Гърция и България. Ние можем да очакваме някакъв натиск около първата половина на септември или октомври. Огромната част от мигрантите, които се съсредоточават към територията на Турция, предпочитат направлението към гръцките острови. България е транзитен пункт. Голямата част от мигрантите не желаят да останат тук. Страната ни обеща, че ще поеме 70-80 човека.
 

Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV съветникът на вътрешния министър Славчо Велков.

 

„След овладяването на западните провинции на Афганистан /срещу Иран/ потокът от мигранти сякаш понамаля. Причините са две – иранските власти взеха мерки за укрепване на тяхната граница, а пък след овладяването движението „Талибан“ започна да спира придвижването на потоците от мигранти. Те нямат интерес тези хора да се изнасят от страната. Ако приемем, че дневният поток е между 15 и 20 хиляди души, това означава, че за месец около половин милион души напускат Афганистан. Тези потоци обаче се разсейват по пътя си“, уточни той.

 

Според него сега е него важно как ще си укрепим границата си и по какъв начин ще бъде подготвена тя за евентуален наплив.

 

„Много е важно как ще укрепим границата си. Предстои много работа, затова беше проведен и КСНС. Нужно е укрепване и саниране на границата, както и още техника. Ако се включи и контингент от въоръжените сили или МВР обаче, без да се извърши актуализация на бюджета, средствата за това не могат да бъдат осигурени“, категоричен бе той.

 

„Засега по данни на министерството няма българи в Афганистан, които да са застрашени. Всички вече са на наша територия или в съседни държави. Можем да кажем, че опасността за българските граждани в Афганистан е преминала, но в никакъв случай не е преминала опасността за България“, предупреди той.

 

„САЩ обаче не може да евакуира всички свои граждани на територията на страната преди крайния срок - 31 август, особено ако евакуацията се случва със сегашното темпо“, добави Велков, който  смята, че една от причините, поради които американското правителство иска да приключи възможно най-скоро, е годишнината от атентата с кулите-близнаци на 11 септември 2001 г.


„Радикалните ислямистки движения държат на датите, почитат ги и обичат да нанасят удари, за да ги помнят. Тази победа на талибаните ще поощри всички тях и най-вероятно те по свой начин ще отбележат тази годишнина“, изрази притесненията си съветникът на вътрашния министър Бойко Рашков.

 
 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3705 |16.08.2021 Бойко Рашков: Не е изключено към границата да бъдат насочени допълнителни сили . 9| 3163 |12.08.2021 Рашков: Бежанските центрове започват да изпълват капацитета си. Готови сме да открием нови . 4| 4023 |10.08.2021 Върнаха достъпа до тайните на всички нива на съветника на президента Илия Милушев . 19| 5757 |09.08.2021 Рашков: Прокуратурата напоследък е много заета да защитава началника

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads