Реклама / Ads
1| 3381 |09.02.2023 НОВИНИ

Съветници и експерт от БСП в СОС: Докладът по програма ”Модернизация на образователната среда” не е направен коректно

.
Николай Велчев
Докладът за кандидатстване на Столична община по програма ”Модернизация на образователната среда” от Плана за възстановяване и устойчивост не е направен коректно. Това алармираха общинските съветници от групата на ”БСП за България” Николай Велчев и Альоша Даков и експертът на социалистите в Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране Валентина Узунова.
 

Общинските съветници от БСП подкрепиха доклада при гласуването на днешната сесия, но отбелязаха множеството недостатъци при изготвянето му: "Докладът е изключително важен по същество, защото от една страна засяга модернизацията на образователната среда на Столична община, а от друга - поради липса на национален Бюджет за 2023 г. и съответно общински такъв, може да бъдат привлечени свежи европейски средства в кръвоносната система на града от финансирането на Националният план за възстановяване и устойчивост на Бълария, коментира Николай Велчев. - Но тези две намерения, за да се изпълнят, трябва да има отлично управление и съответно капацитет от страна на Столична община. Само така може да бъде осигурена някаква финансова помощ. Тези средства трябва да бъдат защитени по съответните процедури и критерии".

 

Николай Велчев добави, че липсващата важна информация в доклада буди съмнение за капацитета на управлението и администрацията в Столична община. "Не е ясно по какъв критерий и начин са избрани тези 22 обекта, залегнали в доклада, коментира още той. - Например в район "Лозенец" 35 СЕУ "Добри Войников" от години чака за енергийна ефективност". В тази връзка има още въпроси - защото липсва информация какви са енергийните обследвания и какъв ще бъде класът на сградите след изпълнението на енергоспестяващите мерки. В доклада липсва информация за ефективността на инвестицията. Всичко това застрашава доброто класиране на обектите и съответно, ще лиши от финансиране и свеж ресурс всички софиянци в тези тежки времена, в които живеем".

 

Експертът Валентина Узунова добави, че от доклада не става ясно по критериите за оценка какви са шансовете на Столична община за класиране. "Предвидени са средства, които многократно надвишават общо определените такива за югозападен район. В програмата най-добро класиране ще получат проекти, които са с предписани мерки, водещи до почти нулево потребление на енергия, коментира Валентина Узунова. - По-точно да имат клас на енергопотребление "А" и да се предвиди бъдеща консумация на потребна възобновяема енергия за отопление, вентилация и т.н. С една дума - в списъка със сградите няма яснота кои как са се отоплявали, какви мерки точно са предвидени, особено с ВЕИ. Според адресите е видно, че може би почти всички са топлофицирани".

 

Според експерта от БСП, предварително е трябвало да бъде направен сериозен анализ на изискванията за оценка на кандидатите по програмата. "Обектите трябваше може би да са подбрани от райони с липса на "Топлофикация", добави тя. - През координационно звено проектите ще бъдат гледани на 10-ти февруари, петък. И отново сме поставени пред свършен факт с нямащи шанс за финансиране проекти! Но с похарчени за технически паспорти и обследвания стотици хиляди лева. И с нагоден многомилионен бюджет", завърши Валентина Узунова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3432 |09.02.2023 Съветниците от БСП призоваха всички политически групи в СОС да заявят категорична позиция срещу Луковмарш . 5| 3318 |07.02.2023 Икономически експерти: Очаква се поевтиняване на цените на храните . 1| 3141 |06.02.2023 Пиар експерт: Партиите ще пазят силите и парите си за изборите наесен . 38| 10579 |05.02.2023 Експерти: Украйна ще победи! Бивш от Белия дом: Русия може да спечели за един ден?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads