Реклама / Ads
2| 3068 |11.02.2021 НОВИНИ

Съветниците от БСП - София: Няма по-демократично обсъждане на проблем от референдума

.
Няма по-демократично и всеобхватно обсъждане на проблем, касаещ пряко гражданите на район „Изгрев“, от допитването чрез референдум. Това каза по повод инициатива за произвеждане на местен референдум в столичния Район „Изгрев“ общинският съветник от групата на БСП в СОС Диана Тонова по време на днешното заседание. Инициативата на районния кмет д-р Делян Георгиев е свързана с два въпроса – да спре ли застрояването на зелените площи за период от 10 години и дали да се въведе зона за платено паркиране в „Изгрев“.
 

„За пореден път управляващото мнозинство няма да допусне прилагането на пряката демокрация. За пореден път гражданите ще останат пред затворената врата на управляващите, чието основно задължение е да защитават техните интереси“, изтъкна Тонова и допълни, че основното задължение на общината е защита на обществения интерес.

 

„Зелената система има пряко отношение към качеството на живот. Фактът, че непрекъснато се търсят нови начини да се защитят тези територии говори, че политиците не сме си свършили работата, не сме си научили урока и домашното ни е с много грешки“, заяви Диана Тонова.

 

По думите й сега е моментът да се „спре“ времето, като се приеме този референдум и да се изготви Общ устройствен план, който да отговаря на обществения интерес и да създаде среда за по-добро качество на живот.

 

„Зелената система в градовете е по-важна от тази извън тях, защото е глътка въздух в бетонираната ни жилищна среда. Затова всеки опит тя да се запази трябва да бъде подкрепен. Призовавам за повече разум и за подкрепа на инициативата на кмета на район „Изгрев“, каза общинският съветник от БСП.

 

„Всяка година от платените годишни данъци и такси остават около 40 млн. лв., които СО ползва както реши. Ако тези пари се ползват за обезщетения на собствениците на зелени площи, поне формално ще се спази законът и тези средства, макар и косвено, ще се разходват за защита на чистотата и качеството на живот и за екология“, изтъкна Тонова.

Тя посочи, че няма по-демократично и всеобхватно обсъждане на проблем, касаещ пряко гражданите, от допитването чрез референдум. „Призовавам колегите от управляващото мнозинство да участват в мача за запазване на града ни по-чист и за прилагане на пряката демокрация, а не за пореден път да го печелят служебно с аргумента на силата. Това е един повод да се обединим в интерес на гражданите, а не само да го декларираме“, допълни Диана Тонова.

 

Общинският съветник от БСП Альоша Даков заяви, че не е съгласен с твърдението, че е популистко да бъдат питани гражданите и да се произнесат дали искат или не да бъде наложена за срок от 10 години забрана за застрояване на зелени площи. Той добави, че въпросът е изключително важен за хората на района. „Какъв по-естествен и разумен начин да запазим зелената система на София от това да получим и мнението на жителите на район „Изгрев“, добави Даков.

 

Заместник-председателят на СОС Милка Христова счита, че управляващите са натрупали доста опит в последователната си практика да отричат правото да се провеждат референдуми. „Мотивировката става все по-обширна, на принципа „вода от 10 дерета“, звучи убедително, напоително, но не и основателно“, обясни тя.

 

Във връзка с въпроса за платеното паркиране Христова посочи аргументите за отказ от референдум: „Първо липсата на финансов разчет, но такъв разчет не се изисква от закона. Вторият аргумент е, че разширяването на зоната за паркирането можело да стане и след обществени обсъждания, каквито са проведени в „Триадица“ и „Слатина“.

 

„Отказва се възможно най-представителната форма за допитване, каквато е местният референдум и се подменя с обществените обсъждания, които знаем как се провеждат в условията на пандемия“, посочи Милка Христова и допълни, че в крайна сметка, с отхвърлянето на искането да се проведе местен референдум, СОС показва явно поредното незачитане и нежелание да чуе и се съобрази с мнението на гражданите на София.

 

Според нея когато се провежда референдум има пряко участие на гражданите и отчитане на тяхното конкретно желание и вот. Когато, обаче, се провежда обществено обсъждане - техният глас въобще не се чува. Христова даде пример с обсъждането на общинския бюджет. „Чу се гласът на представителите на Столична община, които дълго и напоително излагат своите тези, но когато дойде ред за мнението на гражданите, както обикновено времето бе кратко и и те не бяха чути“, обясни тя.

 

„Така, че нека не спорим, след като самият законодател е приел, че прякото участие на гражданите в държавната и местната власт се изразява най-добре чрез различните видове референдуми, допитвания и инициативи. Да не ги подменяме с обществените обсъждания, защото те са нееднородни величини и няма как да бъдат съпоставими“, категорична бе Милка Христова.

 

Председателят на групата на социалистите Калоян Паргов заяви, че на 4-ти април има един единствен референдум по партиен въпрос, възпроизведен чрез парламентарни избори, който е „Искате ли още да живеете така, както ви управлява ГЕРБ последните 10 години?“.

 

„Чест му прави на кмета Делян Георгиев, че е решил да подходи целесъобразно, за да види цялостната картина в района. На фона на вашата разпокъсана политика за преместване проблема с паркирането все повече и повече, докато не стигнете до Околовръстното шосе. Дано след 10 – 15 години зоната не стигне до Перник“, обърна се Паргов към управляващите.

 

Столичният общински съвет отхвърли инициативата за провеждане на референдум в столичния район „Изгрев“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3937 |11.02.2021 Епидемиолог: Няма основания за повторно раздухване на паника сред хората . 5| 3179 |10.02.2021 Изборни (не)известни: Няма желаещи за членове на СИК . 24| 5144 |10.02.2021 Илиян Василев: Шизофренията продължава - ваксини няма . 111| 7057 |10.02.2021 Христо Иванов: Няма да управляваме в мандат на ГЕРБ, БСП и ДПС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads