Реклама / Ads
9| 5209 |08.02.2019 НОВИНИ

Създател на машина за гласуване: Само така ще се сложи край на купения вот

.
Инж. Александър Чобанов
Машини за гласуване има. Създадени са, съобразени са с всички изисквания на закона и ЦИК. Твърденията на Данаил Кирилов, че нямало налични възможности са обидни и неверни. Нужни са не повече от 60 дни за да се реализира създаването на машини за всички секции в страната, но обществена поръчка няма.
 

Това заяви в предаването "Лице в лице" инж. Александър Чобанов,  създател на машина за гласуване.

 

Няма да има нито една невалидна бюлетина, защото е невъзможно един и същи човек да гласува два пъти. Машините означават и край на купения вот, защото с тях ще е невъзможно да се снима с телефон вота, което се ползва за своеобразна "разписка" как е гласувал някой, обясни инженерът.

 

"Въпросът е поради каква причина няма да има машинно гласуване и разбираме, че това е желанието да бъде изменен Изборният кодекс и сме много възмутени, че депутатите, влизайки в парламента, стават абсолютно безконтролни и правят каквото си искат, а те са наши представители”, каза Чобанов.

 

Необходими са около 30 секунди за да се ориентира човек, да отбележи вота и преференцията си, който демонстрира как точно функционира техниката.

 

Инж. Чобанов призова да бъдат подкрепени създателите на машини за гласуване, защото по думите му те са едни малки давидовци и трябва да победят Голиат, а това са всички, които са против машинното гласуване.


При проучване, което е направено преди два месеца става ясно, че цената на една машина е била около 2 500 евро. Високата цена е най-вече заради скъпия монитора, защото е с екран, който реагира на докосване. Вече е възможно цената да е по-ниска -  около 1 900 евро. Според инж.Чобанов напълно е възможно и влизане в параметрите определени от държавата за евентуално въвеждане на машинно гласуване, които са 50 милиона евро.

 

Следващият ход на противництите на този метид е да кажат, че трябва да имаме опит в машинното гласуване и така да не одобрят предложената техника, която е съобразена с всички изисквания на закона и на ЦИК.  „Затова искаме да предвидим този ход и ще направим едно движение – контролирай своя народен представител и контролирай ЦИК. Всички, които са за машинно гласуване, трябва да изпратим есемеси или да влезем в социалните мрежи и да покажем, че ние сме повече”, каза още Александър Чобанов.

 

"Всички които са за машинното гласуване трябва да покажем , че можем да се справим с Голиат.", каза накрая инж. Чобанов.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4206 |14.07.2018 На пътници им прилоша в самолет, машината кацна аварийно във Франкфурт . 1| 4548 |27.04.2018 ”Терем” ще участва в производство на бойна машина за пехотата . 2| 4592 |25.04.2018 Блъснаха с кола един от създателите на ”Новичок” . 7| 5234 |21.04.2018 Хиляди унгарци протестират срещу опита да превърнат медиите им в ”пропагандна машина”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads