Реклама / Ads
0| 3114 |16.07.2022 НОВИНИ

Сблъсъци и демонстративно късане на „френското предложение“ в Собранието в Скопие. Дебатите продължават и днес

.
Тениски с традиционното „НЕ“ и надписи, с които подчертаваха македонска принадлежност. Противниците на „френското предложение“ в Собранието в Скопие произнасяха речи, които завършваха с демонстративно късане на френското предложение. Представителите от управляващата партия бяха заглушавани от вувузели. Така премина вторият ден, в който депутатите в РСМ обсъждат предложената преговорна рамка.
 

Стигна се дори до обвинения, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е била в четвъртък в Скопие, за да стерилизира страната. А един от депутатите на ВМРО- ДПМНЕ изля чаша с червена боя върху трибуната – символ, по думите му, на кръвта на загиналите в миналото герои.

 

Депутат от управляващия Социалдемократически съюз на Македония влезе в лек сблъсък със свой колега от политическа партия „Левица“ заради разменени нецензурни реплики.

 

Опозиционните ВМРО-ДПМНЕ и „Левица“ настояват за отхвърляне на предложението, което - според тях - означава пряка „асимилация и българизация на македонския народ“, изнудване и предстоящо непрекъснато възпрепятстване на процеса на европейска интеграция от страна на България.

 

Според управляващите - преговорната рамка гарантира „защита на македонската идентичност и език“ и бърз старт на преговори за пълноправно членство в ЕС.

 

И днес дебатите в Република Северна Македония дебатите по т.нар. „френско предложение“ за начало на преговори с Европейския съюз продължават. Разискванията в парламента ще продължат заради двама неуспели да се изкажат депутати от опозицията вчера.

 

След като приключат изказванията, парламентът трябва да гласува проектозаключения, изготвени от парламентарната група на управляващата коалиция. Но не е ясно кога.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3239 |07.07.2022 ГЕРБ демонстративно напуснаха пленарната зала на НС за известно време . 0| 3013 |06.07.2022 Генчовска определи като притеснителни сблъсъците и протестите в Скопие . 0| 2989 |23.06.2022 Андрей Янкулов: Късането на ризи и заявяването на изначална несъвместимост няма да ни доведе доникъде . 0| 5198 |22.06.2022 Джамбазки и ВМРО на протест пред къщата на Борисов в Банкя, физически сблъсъци с гербаджии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads