Реклама / Ads
16| 5604 |27.02.2016 НОВИНИ

Сблъсъци и експлозии в Сирия вместо примирие

.
Часове след като примирието в Сирия влезе в сила, започнаха да идват първите информации за въоръжени сблъсъци и експлозии. Сирийска бунтовническа групировка обяви, че е била подложена на атака в северозападната част на страната и трима от бойците й са загинали.
 
Нападението е било извършено в провинция Латакия, близо до границата с Турция, съобщи Ройтерс като цитира говорител на групировката. 

Според друга информация на агенцията, най-малко двама души са загинали, а няколко са ранени при експлозия на кола бомба в сирийската провинция Хама. Експлозията е станала на входа на град Саламия.

Не е ясно кой стои зад двата инцидента, но според ББС, изглежда примирието като цяло се спазва по сериозните конфликтни точки. То беше договорено от САЩ и Русия и ако бъде спазено, ще бъде първото мащабно спиране на огъня в гражданската война в Сирия, която продължава почти пет години и отне живота на над 270 000 души. Правителството на Башар Асад, големите бунтовнически фракции и най-голямата кюрдска милиция приеха да участват в прекратяването на враждебните действия.

Войникът от т. нар. сирийска свободна армия Абу Мохамед обаче, не е оптимист за примирието: Примирието беше измислено от режима, защото условията на споразумението са от полза за тях, а не за сирийския народ. Не очакваме това да е началото на края на кризата.

По-малко от час преди началото на примирието, Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, подкрепяща спирането на огъня. Пратеникът на ООН за Сирия Стафан де Мистура обяви, че мирните преговори ще бъдат подновени на 7 март ако има реално прекратяване на огъня в страната и е осигурен достъп за хуманитарни конвои до бедстващи райони.

Същевременно, САЩ изрично призоваха Русия да се съобрази с условията на споразумението. Зам.-ръководителят на пресслужбата на Американският държавен департамент Марк Тонер, обяви, цитиран от БНР, че Русия се е съгласила да не бомбардира „умерената опозиция” в Сирия. Примирието влезе в сила именно след вчерашния ден на засилени руски въздушни удари по бази на бунтовниците в цялата страна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5364 |24.02.2016 САЩ и Русия обсъждат нова резолюция на ООН за Сирия . 14| 4325 |23.02.2016 Асад насрочи парламентарните избори в Сирия за 13 април . 6| 4541 |22.02.2016 Замлъква оръжието в Сирия на 27 февруари . 22| 4972 |20.02.2016 Европа призова Сирия и съюзниците й да спрат атаките срещу опозицията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads