Реклама / Ads
5| 5867 |27.10.2009 НОВИНИ

СДС и БСП в съюз срещу "Бюджет 2010"

.
Мартин Димитров Източник: Вяра Йовева
"Няма безусловна подкрепа, няма такова нещо!", закани се Мартин Димитров на ГЕРБ. АЕЦ Белене и високите данъци са сред причините СДС да не подкрепи изготвения от Симеон Дянков бюджет за 2010-та година.
 

Лидерът на партията Мартин Димитров обяви, че ще има дебати в СДС за Бюджет 2010 г., но по всяка вероятност няма да го подкрепи. По думите му проблемни за политиката на "сините" са предлаганите промени, свързани с увеличаването на данъчната тежест, държавното финансиране на АЕЦ “Белене”, ако евентуално бъде решено и увеличаването на акцизите на цигарите.

“Не виждам как ще има балансиран бюджет, ако има държавно финансиране на централата. Това означава да се избира между увеличение на пенсиите и строежа на “Белене”. Ако акцизът на цигарите бъде увеличен, това рязко ще повиши контрабандата. Закрепването на бюджета зависи и от получаването на средствата от еврофондовете. За проектобюджета не се води сериозен разговор с ГЕРБ, а такъв се налага”, категоричен е Мартин Димитров. От синята централа недоумяват защо не се приема тяхното предложение за съкращаването на сроковете за възстановяване на ДДС.

Опозицията вляво от страна на БСП пък е против намалението на парите за общините, като партията категорично  не подкрепя размера на средствата, предоставени от централната власт на общините, които са заложени в проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2010 г. Това се посочва в позиция на БСП, разпространена от пресцентъра на партията. Според "червените" така изготвеният бюджет определя значително нарастване на разходите на централната власт при силно намаляване на дела в общините. Общинските разходи намаляват от 4,2 млрд. лв. за 2009 г. на 3,6 млрд. лв за 2010 г, което противоречи на досега водената политика за децентрализация.

Социалистите са против намалението със 103 млн. лв. на общата субсидия за делегираните държавни дейности. Подобно намаление ще доведе до значително влошаване на общинските услуги в областта на образованието, здравеопазването, социалните грижи и културата, отбелязват от партията. “Намалението на целевата субсидия за капиталови разходи с 44 процента ще доведе до още по-голямо свиване на стопанската активност в тези райони. Съществува опасност от рязко увеличаване на безработицата и задълбочаване на миграционните процеси”, се посочва в позицията.

От БСП отбелязват, че от проектобюджета са отпаднали параграфите, отнасящи се до компенсационния механизъм за фонда ФЛАГ и за съфинансирането на общинските проекти, както и за покриването на разходите за ДДС за проектите по селските райони. Тези мерки бяха въведени от предходното правителство с цел да се улесни работата на общините и ефективно да се усвояват европейските финансови средства.

С най-голям интерес се очаква позицията на "Атака", която очевидно ще остане единствената надежда на финансовия министър Симеон Дянков за приемане на закона, който е внесъл в Министерски съвет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4823 |23.10.2009 Масларова започва дела срещу всички свои клеветници . 2| 5531 |22.10.2009 Внесоха обвинението срещу Стефан Юруков . 4| 4826 |20.10.2009 Ал.Томов: Мистър Гаф насъска прокурори срещу мен . 10| 4969 |18.10.2009 В САЩ протестират срещу медийното слагачество на Обама

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads