Реклама / Ads
43| 4774 |12.04.2011 НОВИНИ

СДС иска проверка на НЕК и БЕХ за агенти на Държавна сигурност

.
Мартин Димитров Източник: Булфото
Настояваме още тази седмица цялото ръководство на БЕХ и НЕК да се провери за принадлежност към ДС. Защото, след като Първанов подписа документи, за които ставна ясно, че няма съгласието на министъра на икономиката, да не се окаже, че тези хора получават заповеди от някъде другаде.
 
Хубаво е да ги видим тези, които преговарят с руснаците, да не би да са работили някога за Съветския съюз, заяви лидерът на СДС Мартин Димитров.

Той е категоричен, че правителството трябва да поиска от еврокомисаря Йотингер и ЕК проверка за сеизмологичните рискове за АЕЦ “Белене”. От СДС настояват, че не може тези, които строят централата, да проверяват нейната безопасност. Димитров поиска отговор колко ще струва токът на тази централа, като заяви, че ще е 3 до 5 пъти по-скъп от този в “Козлодуй”.

Синият лидер даде и оригинална алтернатива вместо строеж на “Белене”. Вместо да се похарчат 10 милиарда евро за АЕЦ-а, с тези пари да се санират всички частни сгради в България – панелни и всякакви други блокове с дограма и топлоизолация, предложи Мартин Димитров. Резултатът според него ще бъде с 50 % по-евтин ток за всеки гражданин. Ефектът ще бъде сигурен и ще касае милиони хора. Вместо “Белене“, ще се подобри енергийната ефективност в цялата страна. Хората веднага ще получат по-малки сметки за ток, дообясни синият лидер.

Разнообразни аргументи в доказателство, че Белене не трябва да съществува, изрази представеният от сините ядрен физик Георги Касчиев, научен консултант към Института за изследване на риска на Виенския университет. Той цитира изчисления на различни институции, че през 2020 г. ще има голям излишък на електроенергия и за тока от “Белене” няма да има пазарна ниша.

Сценарият на НЕК е, че без “Белене“ ще има излишък от 5 млрд. киловатчаса. Тоест, вътрешното потребление е задоволено без “Белене”. Министерство на икономиката предвижда по-голям излишък, а независими експерти, включително от около 12 млрд. квтч., цитира данни физикът. Според него единственият вариант, в който централата „Белене“ може да се окаже необходима, е при затварянето на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй.

За да наложат “Белене”, управляващите са готови включително да затворят 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй”, упрекна ги Касчиев. Той нарече празни приказки твърденията, че само руснаците могат да ни разрешат да затворим 5 и 6 блок. Решението за удължаване живота на тези блокове може да бъде взето единствено от регулиращите органи на България или от Агенцията по ядрена безопасност, обясни той.

Експертът по ядрена енергия припомни имената на хора от миналото, които влязоха в Комитет за защита на АЕЦ „Козлодуй“, за да подкрепи тезата, че тези централи се защитават от сътрудници на ДС. Между изброените бяха Красимир Каракачанов, Георги Марков, Янко Янев и др.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 5406 |07.04.2011 Проверката срещу Цветанов е прекратена, нищят тъста му . 14| 7118 |02.04.2011 Кр. Стефанов и Св. Стрелков в спор за имотната проверка на Цветанов . 0| 4664 |18.03.2011 Игнатов праща проверка на фонд „Научни изследвания” . 28| 5749 |28.02.2011 Политиците готови за данъчна проверка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads