Реклама / Ads
91| 7985 |16.05.2012 НОВИНИ

Седесарски шут за Костов и Мартин

.
Иван Костов и Мартин Димитров Източник: в. Монитор
По всяка вероятност решението на СДС ще изхвърли Костов от политическата сцена. Според социологическите проучвания светлосините все пак имат възможност да влязат в следващото НС самостоятелно, докато Командира и шепата му верни хора нямат никакъв шанс.
 

Активът на СДС извади вчера червен картон и на двамата лидери на Синята коалиция ­ Мартин Димитров и Иван Костов, пише в. Монитор. Това стана, след като Националният съвет на светлосините взе решение да се отърве от тригодишната прегръдка на Иван Костов и на парламентарните избори догодина да се яви без ДСБ. Така на практика СДС бламира и собствения си председател Мартин Димитров, който пламенно настояваше дружбата с Командира да продължи.

На провелото се в Пловдив заседание от общо 87 делегати 49 бяха против проекта за споразумение във формата „Синя коалиция“. Най-гласовитите противници на обединението с Командира бяха столичните сини, които излязоха с предварителна декларация, че Синята коалиция е лицемерна. Освен тях срещу общо явяване на изборите с Костов застанаха още структурите на партията в Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Благоевград и още няколко по-малки населени места. Против обединение с ДСБ беше и председателят на предизборния щаб на партията Борис Марков. Той определи раздялата като „освобождението на СДС”.

След решението на актива Мартин Димитров хвърли оставка, както се беше зарекъл в края на миналата седмица. Тогава той обяви, че ако партията изостави Командира, ще трябва да си търси нов лидер.

Избирането на нов председател ще стане до месец с вътрешен вот, като вече се спрягат и имена за поста. Това са Борис Марков, Иван Сотиров, който през 2008 г. се състезава с Димитров за председателския пост, и шефът на столичните сини Борислав Бориславов. Дотогава седесарите ще се ръководят от временен лидер, като за такъв вече се сочи бившият кандидат в президентските избори Румен Христов.

Лидерът в оставка пък не успя да скрие разочарованието си от развода и попита делегатите кой ще носи отговорност, в случай че СДС получи 1% на следващите избори и не влезе в парламента. Все пак обеща да ръкопляска, ако противниците на съюза с ДСБ излязат прави. След форума обаче Мартин Димитров за първи път призна, че Командира е основната пречка за истинското обединение на автентичното дясно. „Ако Иван Костов имаше прагматичността да направи крачка настрани и да сложи млад човек начело на ДСБ, като например Светослав Малинов, Радан Кънев или Петър Москов – нямаше да се стигне дотук“, коментира той.

По всяка вероятност обаче решението на СДС ще изхвърли Костов от политическата сцена. Според социологическите проучвания светлосините все пак имат възможност да влязат в следващия парламент при самостоятелно явяване, докато Командира и шепата му верни хора нямат никакъв шанс. „Няма да чакаме. Започваме да отговаряме на очакванията на десните избиратели самостоятелно“, заяви по-късно зам.-шефът на ДСБ Радан Кънев. В своя официална позиция обаче тъмносинята централа призна, че съжалява за взетото от СДС решение.

След развода с Костов пък в редиците на сините се появи нова линия на разделение – дали да играят соло на изборите, или да търсят нова форма на коалиция с други партии. „Ако СДС няма коалиция с ДСБ, не трябва да има и с други партии“, продължи да настоява Мартин Димитров. „СДС и ДСБ са наши политически партньори в европейската десница, сестрински партии в ЕНП. Затова пожелавам успех и на двете политически сили.“ Това беше единственият коментар на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с развода на десните. Той посочи, че принцип на неговата партия е да не коментира и да не се меси във вътрешнополитическите проблеми и решения на останалите формации.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 208| 23473 |15.05.2012 Мартин Димитров хвърли оставка . 101| 8017 |10.05.2012 Ив. Костов: Няма реформи, няма ефект! . 11| 7725 |03.05.2012 Арест за Алексей Петров поиска прокурор Костов . 155| 6816 |25.04.2012 Ив. Костов остава генерал без армия?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads