Реклама / Ads

0| 2309 |22.06.2022 НОВИНИ

”Сега”: ПП, БСП и отцепници от ИТН искат по-лесен достъп до мекия хазарт

.
Отцепници от ИТН, подкрепени от депутати от ”Продължаваме промяната” и БСП, са внесли законопроект в Народното събрание за промени в Закона за хазарта.

 Основно те са свързани с дейността на Българския спортен тотализатор, като депутатите предлагат да се премахнат някои ограничения пред дейността му, разширяването на мрежата, продажбите, видовете хазартни игри, които предлага.

Най-общо целта е да се улесни достъпът на населението до мекия хазарт, става ясно от мотивите към законопроекта, допълва "Сега".

 

Държавният тотализатор стана монополист в лотарийните игри след сътресенията в хазартния бизнес в началото на 2020 г. Тогава правителсвото на Бойко Борисов отне лицензите на фирмите на основния играч Васил Божков. С обясненията, че трябва да се ограничи зависимостта на българите от търкането на талони, на държавното тото бе забранено да преотдава на други търговци тази дейност и бе въведено изискването да организира този вид хазарт само в собствени или наети пунктове със свой персонал. 

 
Сегашната власт обаче намира тези ограничения за неправилни. Вносителите на промените в Закона за хазарта отбелязват, че БСТ не може да извършва дейността си в пълен обем и да реализира достатъчно приходи, с които после да финансира спорта и културата. 

 

От мотивите става ясно, че през 2020 г. БСТ е имал 1507 пункта, като един пункт покрива 4613 души население, а продажбите са били на стойност 125 млн. евро.  Дават се примери с някои европейски страни като Белгия, Гърция, Хърватия, Финландия, в които наситеността от лотарийни пунктове е в пъти по-голяма, а оттам и приходите от хазартните игри в тях.  Средно за Европа един пукт покрива 1725 души и ако това съотношение се постигне и у нас, приходите на БСТ ще да скочат с 35%, посочват вносителите.

 

Те предлагат от началото на август тази година да отпадне изискването БСТ да предлага игрите си единствено в собствена приемателна мрежа, тъй като това е финансово необосновано - разходите за поддръжка на собствен пункт и персонал са 7 пъти по-големи от тези за поддръжка на "несобствена точка за продажба". В противен случай броят на тото пунктовете в страната щели да намалеят до 600, а оттам и приходите, които се разпределят за спорт и култура.

 

Предлага се още изплащането на печалби да се извършва не само в банки, но и в офисите на други доставчици на платежни услуги.

“Тези промени ще се отразят позитивно на останалите търговци, които искат да се занимават с такава дейност, ще увеличи доходите им и ще засили допълнително социалния ефект от промените", се посочва в мотивите.

 

Предлага се още разширяване на портфолиото на БСТ - да се допусне държавният оператор да организира онлайн моментна лотария, както и да влезе на пазара на спортните залози. 

 

Освен това се предвижда БСТ да стане и букмейкър - т.е. да организира спортни залагания и пряко да конкурира компании като "Ефбет", "Уинбет", "Бет365", "Буин" и "Палмсбет". Лицензът на пионера в тази сфера у нас "Еврофутбол" бе отнет преди година, а друга от фирмите на Васил Божков - 7777.bg, загуби възможността да организира игри заради наложени запори.

 

Разширяването на продуктовата гама на БСТ ще позволи да се достигне до нови потенциални участници и ще оптимизира финансовите резултатите на БСТ, посочват вносителите.

 

В началото на тази година тотализаторът бе оглавен от човек на ИТН - Александър Тодоров, който се отказа от депутатското си място заради тази позиция, а принципал е министърът на спорта в оставка Радостин Василев, който миналата седмица напусна ИТН.

 

 

 
 
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 2214 |21.06.2022 МОН: Учителите искат промяна в програмите по математика и география . 0| 4919 |20.06.2022 Илиян Василев: Искат от вас да сте рая, ако не сте разбрали . 0| 2742 |19.06.2022 Отцепници буквално късат с ИТН в Плевен, планират собствен проект . 0| 44428 |17.06.2022 Социологът Кольо Колев: Ще има още отцепници от ИТН. Падането на правителството ще е лебедова песен на партията на Слави
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ