Реклама / Ads
22| 8565 |14.11.2023 НОВИНИ

Секретарят на Радев брани като Раймонда Диен шефа на ДАНС, който другаде можеше да е арестуван за неподчинение на премиера

.
С точки и алинеи секретарят на Радев Димитър Стоянов брани шефа на ДАНС Пламен Тончев. Той определи като "нефелни" мотивите на премиера акад. Николай Денков, с които той поиска предсрочното му освобождаване, но така и не каза как при ситуация на две войни правителство и служби ще работят съвместно при липса на доверие. 
 

Шефът на ДАНС се освобождава с указ на държавния глава по предложение на Министерски съвет. От Президентството обаче отказват да го направят. 


"На това правителство всички други са му виновни - виждат вината в ЦИК, в президента, в парламента, но не и собствената си вина. Защо не освободят зам.-министъра на електронното управление? Той е причината на първи тур на местните избори да няма машинно гласуване. Ако водеше хипотетично Хекимян (кандидатът на ГЕРБ за кмет на София, бел. ред.), щяха ли да приемат пепетата (ПП-ДБ-Спаси София, бел.ред.) тази ситуация? Как да бъде освободен председателят на ДАНС за това, че не е извършил контрол над свой заместник? Физически не е бил в България. В закона ясно е записано, че когато председателят отсъства, неговият заместник поема функциите му. Спазени са всички правила", категоричен бе Стоянов.


"По закона на ДАНС ясно е записано, че председателят на ДАНС има 5-годишен мандат. Да вземат да направят ротационен председател и да го сменяме на 3 месеца. Не ДАНС е създал недоверие в изборния процес 24 часа преди вота, а зам.-министъра. Не искат да освободят него, а шефа на ДАНС, който си е свършил работата по закон", посочи още президентският секретар.


Той обаче така и не каза дали има разговори между "Дондуков" 1 и "Дондуков 2" за консенсусна фигура, която да има доверието и на двете страни. Междувременно хвърли в пространството и действията на службите, изгонили руски дипломати, въпреки че казусите са различни. 


"Ако имаше основание (Пламен) Тончев да освободи заместника си, щеше да го направи", обясни още Стоянов.

 

Влезлият в ролята на Раймонда Диен Стоянов обаче не казва, че всички шефове на служби в момента са назначение на Румен Радев. 90 на сто от тях са бивши военни, които никога не са имали общо със сектора, в който сега управляват.Освен това по закон именно министър-председателят отговаря пряко за вътрешната сигурност на държавата, той възлага задачи на шефовете на служби. Отказът на Пламен Тончев да изпълнява разпореждане на премиера Денков е грубо погазване на закона, категорични са експерти. В някои развити страни за такова неподчинение той щеше да бъде арестуван и да му бъде повдигнато обвинение, допълват запознати с казуса.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3125 |14.11.2023 Първите задачи пред новия кмет на София: Вандалите и паркинга пред “Света Неделя” . 6| 3036 |14.11.2023 Пламен Димитров, КНСБ: Фалшива новина е, че ще вдигат заплатите с бюджет 2024 . 3| 3623 |14.11.2023 ISW: Умишлено създаване на хаос или пълна липса на координация в руското командване . 1| 2972 |14.11.2023 СЗО: Болница “Ал -Шифа” в Газа се превръща в гробница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads