Реклама / Ads
3| 3110 |26.11.2021 НОВИНИ

И в сектор “Туризъм” останаха въпроси. Консенсус за електронни визи и гаранционен фонд

.
И в сектор “Туризъм” останаха много въпроси, по които не бе постигнат консенсус по време на поредния ден от преговорите за съставяне на правителство между “Продължаваме промяната”, “Демократична България”, “Има такъв народ” и БСП. По-рано това се случи и с разговорите в сектор “Социална политика”.
 

За допълнителни разговори останаха предложенията за туристически данък за всички в сектор туризъм, 9% ДДС върху ресторантите и въпросите с националната резервационна система. До 100 лева да се вдигнат ваучерите за храна и те да се използват в туризма е предложение, което поставиха на масата от БСП. То също предстои да бъде обсъдено. До консенсус не се стигна и по темата дали да има безплатни бързи тестове за клиентите.

 

Кой какво поиска?

 

Без плажове на концесия и нова стратегия на туризма, в която да се включи развитието на всички региони, предлагат от “Демократична България”. Не бе дадена обаче алтернатива за това как да се поддържат плажовете, ако концесиите отпаднат. Този въпрос ще продължи да се обсъжда. 

 

Атракция за чуждестранните туристи да бъде не евтиният алкохол, а преживявания. Според ДБ напълно погрешно е България да субсидира чартърни полети, тоест да си плаща, за да води туристи. Обединението предлага още капацитетът на хотелите да отговаря на този на плажовете или ски зоните. Това срещна подкрепата на останалите партии. 

 

“Зелените” от “Демократична България” заговориха и за стимулиране на велотуризма и акцент върху къмпингуването. Според формацията е важно и да се прекатегоризират хижите.

 

Подкрепено бе и предложението да се развие здравния туризъм.

 

ИТН иска туризмът да се рекламира по сегменти, на база на което да се разгърне цялата маркетингова стратегия и финансирането да се отпуска на този принцип. Партията смята, че по този начин ще се сложи край на “порочните и корупционни практики” при разпределянето на финансовите ресурси за реклама. Консенсус бе постигнат по предложението на формацията на Трифонов относно издаването на електронни визи. Според партията чрез дигитализацията ще се скъси времето за издаване на визи.

ИТН и ДБ предложиха да бъде създаден гаранционен фонд в туризма, който да се задейства в кризисни ситуации като тази с пандемията от COVID-19. Именно този сектор бе един от тежко засегнатите от рестриктивните мерки. Според "Демократична България" този фонд трябва да е на принципа на този в автомобилния сектор отколкото като държавна гаранция. За "Има такъв народ" на какъв принцип да е трябва да се обсъди с бранша.

 

БСП иска схемата 60/40 в туризма да се върне към предишния си вид. Левицата предлага и други краткосрочни мерки в сектора, които включват енергийните помощи за скъпия ток, които бяха подкрепени от “Демократична България”. От партията настояват за облекчени кредитни линии за хотелиери и ресторантьори заради пандемията, както и безплатни бързи тестове за клиентите им, които нямат зелен сертификат.

 

"Продължаваме промяната" смята, че България да се превърне в предпочитана дестинация, предлагаща високо качество на продукта и с разнообразни услуги. Обект на допълнителна дискусия е преразглеждане на административната структура и функции на Министерството на туризма, прецизиране на това кой участва в Националния съвет по туризъм като и наредбата за къмпингуване

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3378 |24.11.2021 На живо: Преговорите в сектори ”Здравеопазване” и ”Земеделие” . 3| 3338 |20.11.2021 Четири секции зад граница останаха без бюлетини за вота в неделя . 6| 3720 |05.11.2021 Здравеопазването - най-корумпираният сектор у нас след властта . 2| 3411 |26.09.2021 Атанас Пеканов: Липсващата визия в сектор ”Енергетика” спъва изпращането на Плана за възстановяване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads