Реклама / Ads
2| 2151 |29.08.2024 НОВИНИ

Вдигат туристическия данък в София

.
Източник: личен архив
Столична община планира актуализиране на туристическия данък в града. Той се начислява на нощувка на човек. Предвиждат се промени и при патентния данък за местата за краткосрочно настаняване.
 

Зам.-кметът по европейски политики, международна дейност и туризъм в СО Никола Барбутов обяви, че браншът е единодушен и подкрепя туристическия данък: „Срещнахме се с хотелиери и местата за краткосрочно настаняване, където обсъдихме таксата, която гостите на града ни да заплащат, като целта ѝ е да бъде инвестирана в привличането на повече туристи, както и градът да бъде по-интересен и удобен.“

 

„Стигнахме до три извода. Първо, туристическият бранш не е против повишението. Те настояват това да се случи прозрачно и приходите да се инвестират в реклама и да се връщат в сектора, привличайки повече туристи. Третото нещо – има неразбиране как трябва да се начислява. Той не трябва да се включва в цената на стаята, а е такса, която се събира от посетителите на града ни и трябва да бъде извадена на отделен ред“, обобщи той.

 

Общинският съветник от „Продължаваме Продължаваме промяната“-“Демократична България“-“Спаси София“ Пламена Терзирадева допълни: „Туристическият данък може да е минимум 20 стотинки и максимум 3 лева. Въпреки увеличението, което предлагаме, той остава символичен. Бизнесът иска да има конкретна програма. В момента за 5 звезди е 5,20, а за BnB – 40 стотинки.“







„Размерът на туристическия данък от 2019 г. не е променян – тогава е бил намален. Значително повишение има на средната дневна цена на хотелска стая, доходите също са се повишили. Липсват достатъчно средства за финансиране на политики за туристическия бранш. Имаме уверението на кмета Васил Терзиев средствата да отиват за бранша. Очакваният допълнителен доход за 2025 г. ще бъде 3,4 млн. лв., а ако имаме 10% увеличение на нощувките, то тази разлика ще бъде 4 млн. лв. допълнителен приход за СО“, каза още тя.

 

Директорът на ОП „Туризъм“ Антон Пенев подчерта: „Ще се опитаме да ребрандираме ОП „Туризъм“ като „Visit Sofia“. Тези приходи, които очакваме, да бъдат върнати като бюджет на ОП „Туризъм“, с което да се реализират всички политики и програми, които са създадени и ще се създадат - браншът очаква това нещо. До момента в годините назад ОП „Туризъм“ е било недофинансирано."

 

„Заварваме една София, която е леко запусната, туризмът върви от само себе си. Вече са предприети действия за оправянето на тротоарите в централната част на града, разговаряме със собственици на паметници на културата, които да възстановяват фасадите на сградите“, каза още Барбутов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5702 |29.08.2024 Проф. Минасян: Минималната заплата в България - 60% от тази в Румъния, Литва, Латвия, Естония . 0| 2185 |29.08.2024 Земетресение разтърси гръцкия остров Крит . 6| 2151 |29.08.2024 Има ли риск от ядрен инцидент в АЕЦ „Курск”? . 12| 4203 |29.08.2024 Психолог: Докато се занимаваме с джендър пропагандата в училищата кой знае какво правят нашите деца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads