Реклама / Ads
0| 2702 |01.09.2022 НОВИНИ

СЕМ готви промени в процедурата за избор на генерален директор на БНТ

.
Соня Момчилова Източник: БГНЕС
Съветът за електронни медии подготвя промени в процедурата за избор на генерален директор на Българската национална телевизия, обяви председателят на медийния регулатор Соня Момчилова.
 

Конкурсът за избор на ръководител на БНТ се проведе в края на юни, но нито един от осемте претенденти за поста не получи достатъчен брой гласове. След провеждането на избора в Административния съд-София област постъпи жалба от един от кандидатите - Ирина Величкова. Делото беше насрочено за днес.

 

„Фактът, че не произведохме избори, доказа, че процедурата има доста несъвършенства и в този смисъл за да предотвратим рецидиви, обмисляме и планираме да предприемем конкретни действия. Очевидно съдът се отнася с пълното съзнание за обществената значимост на проблема. Не протака, не бави, назначи най-близката възможна дата за следващо заседание. Би било непростимо да не се замислим сериозно върху това, което се случи. По никакъв начин не смятам, че съставът на СЕМ не търпи критика и упреци“, каза за Българското национално радио шефът на СЕМ относно необходимостта от спешни промени в процедурата за избор на ръководител на обществената телевизия.

 

Стартът на делото в Административен съд-София-област по жалбата на един от претендентите за поста - Ирина Величкова, не беше даден днес, а беше отложен за 15-ти септември. „СЕМ ще обяви нова процедура за избор на генерален директор на БНТ веднага след решението на съда“, каза още Момчилова.

 

„Изобщо не тупаме топката. В момента рискуваме да влезем в един Параграф 22. Ние не знаем съдът дали ще даде ход на делото. Той би могъл да върне старата процедура в някакъв етап, не знаем какъв, което само по себе си няма съвършено никакъв смисъл и не е приносно нито за обществената медия, нито за медийната среда. В първия възможен момент, в който предотвратим всякакъв риск за претенденти за поста генерален директор и за СЕМ, ще обявим нова процедура“, добави председателят на СЕМ и изрази надежда това да стане съвсем скоро.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2803 |01.09.2022 След осъдителното решение за КТБ: МФ предлага законови промени . 0| 2566 |01.09.2022 ЦИК: Още няма резултат от процедурата за машинно гласуване . 0| 2810 |30.08.2022 Москва готви реципрочен отговор на ограниченията за визи . 0| 2714 |30.08.2022 ”Артемис 1” се готви да полети към Луната в петък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads