Реклама / Ads
0| 3001 |20.05.2022 НОВИНИ

Сербезова: Имаме всички количества ваксини за изпълнение на Националния имунизационен календар

.
Проф. Асена Сербезова Източник: БГНЕС
”В страната ни са налични всички необходими количества ваксини за изпълнение на Националния имунизационен календар”. За това увери министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на парламентарния контрол. По думите ѝ досега са ваксинирани 23 деца на украински бежанци.
 

В отговор на въпрос дали е възможно ваксините да се доставят до кабинетите на личните лекари, министър Сербезова каза, че за това е необходимо да се направи обстоен анализ, включително и финансов, относно организацията на този вид логистика, предвид факта, че лекарите са в различни населени места, както и че всеки общопрактикуващ лекар обслужва различен брой пациенти, подлежащи на имунизации.

"Това би определило различна периодичност на доставките на различни ваксини", допълни Сербезова. Тя припомни, че в сключените от Министерството на здравеопазването договори са заложени конкретни времеви периоди за доставка на ваксини, с което следва да се съобрази и транспортирането на ваксините до кабинетите на лекарите.

 

По предложението ваксините, предвидени в задължителния имунизационен календар, да се доставят до разкрити ваксинационни пунктове, откъдето общопрактикуващите лекари да ги получават, вместо от съответната здравна инспекция, министърът припомни, че задължителните имунизации и реимунизации са част от програма „Детско здравеопазване“, по която изпълнители са общопрактикуващият лекар на детето или лекар специалист по детски болести. "В този смисъл в страната няма разкрити ваксинационни пунктове, които да могат да се използват като междинни звена за съхранение на ваксини", допълни тя.

 

Сербезова коментира и друга тема. "За миналата година Министерството на здравеопазването е изразходвало 160 хил. лв. по Националната програма за изпълнение на плана за действие на националната стратегия за борба с наркотиците и 190 хил. лв. - по Националната  програма за превенция на хроничните незаразни болести. През 2020 г. средствата, изразходвани по двете програми, са били в същия размер", обясни тя.

 

"Не бихме могли да представим данни за събраните на годишна база акцизи от тютюневи изделия и алкохолни напитки и, съответно, за относителния им дял за изразходваните средства по национални програми", добави Сербезова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4072 |18.05.2022 „Галъп”, ако всички гласуват днес: ГЕРБ и ПП почти наравно, ДБ аут от парламента. Янев изпреварва . 0| 3287 |18.05.2022 Зам.-военният министър на Киев: Евакуацията в Мариупол ще приключи, когато всички са на украинска територия . 0| 3251 |18.05.2022 0% ДДС за хляба, увеличение на пенсиите: Ето кои са всички антикризисни мерки . 0| 3693 |17.05.2022 Проф. Сербезова: До август електронното здравно досие на пациентите ще обхване всички дейности

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads