Реклама / Ads
1| 2980 |23.01.2023 НОВИНИ

Сербезова обвини Меджидиев, че манипулира общественото мнение за недостига на лекарства

.
Източник: личен архив
Бившият министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова отговори на критиките на наследника си на поста д-р Асен Меджидиев във връзка със свършеното в нейния мандат относно недостига на лекарства в аптечната мрежа.
 

Миналата седмица Меджидиев представи резултатите от одит на "Информационно обслужване" на системата за контрол на медикаментите у нас СЕСПА.

 

Според представеното от Меджидиев системата не дава възможност за добър контрол, работи с нелицензиран софтуер и взима данни за наличност на лекарства твърде назад във времето, което може да компрометира актуалността на забранителния списък за износ на лекарства.

 

Служебният министър на здравеопазването отправя критики към предшественичката си, че не е взела мерки по тези препоръки.

 

В ефира на БНТ проф. Асена Сербезова, заяви че д-р Меджидиев манипулира общественото мнение.

 

Недостигът на лекарства го наблюдаваме години наред и това е проблем, който не се решава обхватно. В момента д-р Меджидиев се насочва към една от причините за това, но не към основната. Той смесва в опита си за манипулация на общественото мнение истината с неистината.

 

Системата не е разработена по времето на моето управление. В целия нормален свят, когато има такава база данни, е нормално да се поръча такъв одит - като този на "Информационно обслужване". СЕСПА се администрира от Изпълнителната агенция по лекарствата, не от Министерство на здравеопазването, така че те са отговорни за контрола. Съмнявам се всеки да може да влезе без да остави следа.

 

Препоръките се обсъждат с "Информационно обслужване" и касаят подобряване на системата, а не закононарушения. Така че в това е манипулацията - да се казва на хората, че не са предприети действия по всички препоръки, коментира Сербезова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 3288 |18.01.2023 Русия обвини САЩ в глобална хибридна война . 6| 3113 |17.01.2023 Ясен Тодоров против завишен контрол на актовете на прокуратурата. Защити обвинител №1  . 1| 3051 |15.01.2023 Сербезова за атаката от Меджидиев: С ирония и чувство за хумор - тази ситуация е нещо като дежавю . 1| 5217 |13.01.2023 Антони Тренчев: Няма да правим медийни изяви преди да видим обвинителен акт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads