Реклама / Ads
7| 3618 |10.02.2023 НОВИНИ

Сергей Станишев: Да излезем от черупката си – без партньори в ЕС няма да постигнем целите си

.
Сергей Станишев
Стратегията ”От фермата до трапезата” има три аспекта – здравето на хората, интересите на селскостопанския сектор, околната среда и климата, и трябва да се намери баланс между тях. Това каза евродепутатът Сергей Станишев по време на откриването на конференция на тема ”Да изхраним Европа по време на криза - предизвикателства и възможности на стратегията ”От фермата до трапезата”, която се провежда днес в столицата.
 

Ние трябва да излезем от чисто вътрешната ни черупка – без да имаме партньори в ЕС, няма да постигнем целите си, каквито и да са те. Искам да започна с 3 въпроса – защо правим тази конференция, защо точно сега и какво искаме да постигнем. През май 2020 г. ЕК прие стратегията "От фермата до трапезата", част от Зелената сделка на ЕС.

Това каза евродепутатът Сергей Станишев по време на откриването на конференция на тема "Да изхраним Европа по време на криза - предизвикателства и възможности на стратегията "От фермата до трапезата", която се провежда днес в столицата.


Много от предложенията по нея са чувствителни, спорни и нелеки за изпълнение, има вътрешни разминавания в мненията. Затова дискусията е необходима и една от целите ни днес е да бъде постигнат баланс, посочи Станишев.


По думите му много от действията по стратегията вече са в процес на приемане и обсъждане, но наред с това се случиха много нови неща между 2020 г. и днешната дата – пандемия, война. "Уроците, които преживяваме, трябва да бъдат включени в политиката на ЕС", посочи Станишев.


Според него политическата воля е нещо положително и важно, но решенията трябва да се вземат на базата на експертиза, която е всеобхватна.


Искам да подчертая един аспект, много важен, специално за социалистите – според изследване от преди 2 години, 9 на сто от европейците не могат да си позволят храна с месо, риба на всеки трети ден от седмицата.


Станишев посочи като цели на днешната среща предприемането на стъпки към формиране на национална позиция с широка обществена подкрепа, координиране с позиции на други страни и формиране на коалиции, "да формулираме национална позиция, но да работим и с други", подчерта евродепутатът. По мнението му дебатите трябва да отидат отвъд обичайната ни реакция, че "това няма да стане", трябва да имаме отворени рецептори към позицията на другите. "Не можем да бъдем статични, нещата се променят", каза още Станишев.


Евродепутатът завърши изказването си с три призива – към Министерството на земеделието да разясни на всички какво предстои, към браншовите организации да не очакват цялата работа да бъде свършена от аграрното ведомство, а да взимат отношение, към академичните среди, без чиято експертиза нито един от тези процеси не може да бъде изпълнен, съобщава още БТА.


"Европа пак е пред реформи, този път е най-голямата от много време насам – най-екологичната, най-скъпата. Но Европа я мислеше в спокойни, устойчиви, наредени времена, докато не се случи война, която промени всичко – цените на базовите горива, достъпността и цените на торовете, транспортните пътища", посочи министърът на земеделието Явор Гечев.


Той изтъкна, че може би целите са се оказали прекалено високи. Аграрният министър посочи, че 50 на сто от оранжериите в Европа не са засели тази година. Гечев каза още, че е трудно да обяснят на браншовите организации защо съществуват някои от схемите в новите политики. "Не казвам това защото съм песимист, напротив, трябва да сме амбициозно зелени", допълни той.


По мнението му, ако стратегията беше световна, всичко щеше да е наред. Но в момента се наблюдава увеличение на вноса от трети държави.


"Тази дискусия е първата в Европа, но според мен ще "повлече крак" за още такива", каза Гечев и припомни, че България вече е заявила, че ще променя стратегическия си план за Общата селскостопанска политика. "Нещата се промениха и трябва да таргетираме нови цели, сега е времето да отворим дискусията", подчерта той и допълни, че в тези срещи се раждат национални позиции.


Според Сорин Моисе, държавен секретар за земеделието от Румъния, единство, солидарност и стабилност са необходими в днешно време. "Този дебат е необходим, защото трябва да гарантираме, че нашите цели, определени от ЕК и заложени в стратегията, ще бъдат превърнати на практика", допълни той.


Според Моисе много ценно време е било изгубено в борбата с глобалното затопляне, а промяна в хранителните вериги е необходима, за да се предотврати загубата на ресурси.


"През последните две години се отварят нови възможности пред нас – за тях искам да говорим днес. Трябва да говорим за солидарност с Украйна и да гарантираме зеления преход, но на първо място трябва да подкрепим нашите фермери", каза румънският държавен секретар.


По думите му трябва да се занимаем с животновъдството – ще намалим броя на кравите, но с какво ще ги заменим. "Насекомите не ни дават мляко", пошегува се Моисе.


Според него що се отнася до намаляване на пестицидите, са необходими мерки за всяка държава поотделно, а не едни мерки за всички държави. "Трябва да сме заедно, защото заедно сме по-силни", заключи той.


Събитието е по инициатива на евродепутата Сергей Станишев и Делегацията на българските социалисти в ЕП и е структурирано в три основни панела: "Въздействието на множество кризи - нарастващи регионални неравенства", "Храна и здраве" и "Конкурентоспособност и търговия".


За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 3316 |09.02.2023 Сергей Лавров обвини Запада, че не вярва достатъчно в демокрацията . 2| 3274 |28.12.2022 Сергей Игнатов посочи, че българското образование има минуси, но все пак се развива . 9| 3535 |11.12.2022 Станишев: ЕС очаква да види ясна политическа воля от България за Шенген и еврозоната . 0| 2987 |29.11.2022 Станишев: Енергийната бедност и цените трябва да са в дневния ред на политиците, а не хартиената бюлетина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads