Реклама / Ads
41| 6258 |28.02.2014 НОВИНИ

Сергей Станишев се среща с 500 активисти на ПЕС от Европа

.
Основата на нашата кампания ще бъдат активистите на Партията на европейските социалисти. Във всяка страна се правят обучения с активистите, които ще провеждат кампания, обърната към хората, да разказват нашия Манифест и за това как искаме да променим Европа. Това заяви пред журналисти в Рим президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев преди заседанието на Президиума на партията и срещата му с 500 активисти от цяла Европа.
 

 

„Много е важно хората да излязат и да гласуват. През 2009 година само четиридесет и няколко процента гласуваха на европейските избори и това даде възможност през последните 5 години десните да доминират и в ЕП, и в ЕК, а това наложи политика на социално орязване, страдание на хората. Искаме тази политика да се промени и Европа да се обърне към проблемите на хората и да направим Европа по-добра“, каза още лидерът на социалистите.

 

Станишев продължи, че ПЕС има какво да предложи на младите хора. „Дори, бидейки в опозиция и малцинство последните години, ние извоювахме от Европейския съвет, чрез нашите премиери, чрез нашите евродепутати младежката гаранция и програмата за младежка заетост за 6 млрд. евро. Това е шанс за българските млади хора да получат възможност за работа, за квалификация. Нещо повече – в Манифеста на ПЕС имаме ясен ангажимент да увеличим тези средства за младежка заетост, за да могат повече млади хора да се възползват от тези програми“, поясни Станишев.

 

Президентът на ПЕС бе категоричен, че трябва да е ясно, че всяко едно правителство само за себе си трудно може да направи промяна и отдалечаване от политиката тип „Дянков“ , ако от Брюксел вее вятърът на социално замразяване. „Затова ни трябва голяма промяна и в Европа. В Манифеста на ПЕС са записани 10 ангажимента. Нашият кандидат Мартин Шулц е кандидатът, който може да ги реализира чрез позицията президент на ЕК“, заяви лидерът на социалистите.

 

По темата за ксенофобията той заяви: „Някои казват всички демократически партии да се обединят срещу националистите и ксенофобите. Да, това е необходимо, но има голяма разлика между политиката на ограничения, на социални страдания, която беше наложена от Брюксел, от ЕНП и политиката на европейските социалисти и социалдемократи“. По думите му точно тази разлика ще бъде показана по време на кампанията. „Ние се борехме за тези наши принципи на социална справедливост, на солидарност, на равноправие между страните през последните 5 години, в малцинство. Сега имаме шанса и вярвам ще го реализираме – да направим промяната в Европа, по този начин и във всяка страна да се реализира подобна промяна в интерес на хората“, категоричен бе той.

 

По повод националистическите и, по думите му, патриотарски прояви през последните седмици в България – атаката срещу джамията в Пловдив, Луковия марш и крайното говорене, Станишев заяви, че в този контекст на следващото заседание на НС ще бъде предложена политическа декларация на БСП, „защото това е една много опасна игра с огъня и има много голяма разлика между родолюбието, патриотизма, и национализма, ксенофобията и омразата към различните“. Според него декларацията ще засяга всички, които си играят с огъня на национализма.

 „В момента голямото противопоставяне на европейско ниво е между ПЕС и ЕНП, защото имаме амбицията да променим статуквото. Манифестът на ПЕС се нарича "Към нова Европа", тази, която вдъхва надежда, която дава шансове на хората, а не само да ги мачка и да става все по-отдалечена от гражданите на ЕС и създава все повече разочарования. Налага и на националните правителства политики, които не се приемат от хората“, каза още Сергей Станишев. На въпрос как ще се справи с кампанията на европейско и национално ниво, той отговори, че ще акцентира и на двете места. „Има как да се организирам. Ще трябва да положа допълнителни усилия и това го правя не за първи път. При всички случаи ще имам много ясен ангажимент към нашата кампания в България, защото БСП трябва да даде своя принос към общия успех на европейските социалисти. Разбира се, ще имам участия и събития в Европа“, каза още Станишев. Той поясни, че през април предстои голяма конференция "Ренесанс за Европа" с участието на Мартин Шулц, на премиера на Белгия, на много интелектуалци. „Има много събития, но моята амбиция е да посетя всеки регион в България, да говоря с хората това, което винаги сме правили по време на нашите кампании“, добави лидерът на социалистите.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 5999 |27.02.2014 Станишев от Рим: Предстоят избори за новото бъдеще на Европа . 25| 5422 |26.02.2014 Президентът на среща с ГЕРБ . 64| 6667 |25.02.2014 Станишев разхвали Орешарски; води го на конгрес на ПЕС . 75| 6572 |24.02.2014 Сайтът на Путин разкри за среща с Плевнелиев, "Дондуков" 2 си траят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads