Реклама / Ads
0| 2698 |04.10.2022 НОВИНИ

Сетиха се! Прокуратурата разследва полицаите, ескортирали злополучното порше

.
Сетиха се! Прокуратурата разследва полицаите, ескортирали злополучното порше на 29 септември т. г. Това става ясно от съобщеие на държавното обвинение.

По-рано Фрог съобщи как прокуратурата не е пожлала да се предприемат действия спрямо прегрешилите ченгета, съпровождали шофьора в трагичната нощ.

 

В съобщението се казва: "СГП образува досъдебно производство по данни за престъпление по служба във връзка с информацията за нарушаване на служебни задължения от служители на МВР в нощта на катастрофата, която причини смъртта на френски гражданин, а двама други бяха ранени.

 

По повод информацията, че Д. Л., обвинен за катастрофата от 25.09.2022 г. на Околовръстен път, се е ползвал с полицейска закрила в нощта на катастрофата, Софийска градска прокуратура информира следното:

 

"С постановление от 29.09.2022 г., след възложена от СГП проверка, прокурор в СГП образува досъдебно производство за това, че на 25.09.2022 г. в гр. София длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение, не е изпълнило служебните си задължения с цел да набави за себе си и за другиго облага и от това са настъпили значителни вредни последици – престъпление по чл. 282, ал. 2 вр. ал. 1 от НК. Разследването беше възложено на екип от следователи от отдел „Следствен“ на СГП предвид разпоредбата на чл. 194, ал. 1, т. 2 от НПК, според която разследването на престъпления, извършени от държавни служители по чл. 142, ал. 1, т. 1 от ЗМВР се провежда от следователи.

 

При разследването по делото за пътнотранспортното произшествие с постановление от 28.09.2022 г. наблюдаващият прокурор възложи на органите на Вътрешна сигурност на МВР множество конкретно посочени действия, свързани с установяване дали е имало патрулни автомобили по пътя на автомобила, управляван от обвиняемия, дали същият е бил спиран за проверка и дали такава е била извършена, съответно от кои служители и какво е установила проверката, бил ли е в непосредствена близост до автомобила на обвиняемия патрулен автомобил, който е/не е предприел съответни действия, преди настъпването на ПТП и др. В изпълнение на постановлението от служители на Вътрешна сигурност на МВР са предприети съответните действия и резултатите от тях са докладвани в СГП.

 

С постановление наблюдаващият прокурор по делото за катастрофата отдели относимите от това наказателно производство материали, които бяха приобщени към образуваното досъдебно производство за престъпление по служба. Незабавно по неотложност следователи от отдел „Следствен“ на СГП извършиха съответните действия по разследването за събиране на доказателства. Активните процесуални действия на СГП са насочени към разкриване на обективната истина чрез провеждането на обективно, всестранно и пълно разследване в съответствие с изискванията на закона. За резултатите обществеността ще бъде своевременно информирана", съобщават от държавното обвинение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2851 |04.10.2022 Прокуратурата проверява БСП заради жалба на Кирил Добрев, Нинова е получила призовка . 0| 2644 |04.10.2022 Румъния разследва потенциален икономически шпионаж в полза на „Газпром“ . 0| 2455 |30.09.2022 Нови 8 разследвания са образувани за купуване на гласове през последното деноонощие . 0| 4683 |29.09.2022 Министър Зарков: Гешев пита къде е държавата, но тя не може да бъде заменена от прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads