Реклама / Ads
2| 3688 |19.12.2023 НОВИНИ

Северна Корея е изстреляла междуконтинентална балистична ракета като предупреждение към САЩ

.
Севернокорейският диктатор Ким Чен Ун Източник: БГНЕС
Северна Корея обяви днес, че е изстреляла вчера най-новата си междуконтинентална балистична ракета - "Хвасон-18", която е способна да достигне всяка точка от територията на САЩ, съобщи Ройтерс.
 

Този ход е бил иницииран като предупреждение към Съединените щати заради увеличаващата се враждебност от тяхна страна, пише в съобщението, разпространено от севернокорейската държавна новинарска агенция КЦТА. В текста се посочва, че държавният лидер Ким Чен-ун лично е наблюдавал изстрелването от площадка на изток от столицата Пхенян на ракетата, която е прелетяла 1002 километра за 73 минути, достигайки височина от 6518 километра, за да порази успешно набелязаната фиктивна цел в празна част от Японско море.

 

Вчера южнокорейските въоръжени сили предадоха, че Северът е изстрелял втора ракета в рамките на няколко часа, а източници от японските власти изказаха предположение, че се касае именно за междуконтинентална балистична ракета.

 

Днес севернокорейският лидер информира, че ракетният пуск изпраща "ясен сигнал към враждебните сили, разпалили безразсъдна военна конфронтационна истерия" срещу страната му. "Порочната амбиция на американските империалисти и техните васални сили за конфронтация няма да отслабне от само себе си", предупреди той и наблегна на необходимостта Северна Корея "никога да не пренебрегва всичките безразсъдни и безотговорни военни заплахи на враговете".

 

САЩ и техните съюзници в региона - Южна Корея и Япония - категорично осъдиха изстрелването на ракетата като крещящо нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Също вчера Китай - най-близкият съюзник на Северна Корея, който преди е гласувал в подкрепа на санкции срещу нея - обаче многозначително прие високопоставена делегация на затворената комунистическа държава.

 

Очаква се днес Съветът за сигурност на ООН да се събере на извънредно заседание за севернокорейския ракетен опит по искане на Съединените щати и други страни.

 

Южнокорейският държавен глава Юн Сук-йол на свой ред предупреди Севера да не предприема повече провокации, които само ще му донесат още проблеми.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4601 |19.12.2023 Започват дебатите за конституционната реформа. "Възраждане" и ИТН напуснаха залата /на живо/ . 2| 3798 |19.12.2023 Журналист: България може да бъде приета в Шенген по въздух още в началото на март . 0| 3695 |19.12.2023 Окончателно: Ресорната комисия прие рамката на бюджета за 2024 г. . 0| 3804 |19.12.2023 Български моряк от похитения кораб "Руен" е бил откаран в болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads