Реклама / Ads
3| 2690 |20.04.2023 НОВИНИ

СГП моли Гешев да снеме имунитета на Радостин Василев. Той: Няма проблем, не се притеснявам

.
Източник: Личен архив
Софийска градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета на депутат.
 

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Народното събрание на Република България (НС) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Р. В. (по информация Радостин Василев от "Продължаваме промяната"), депутат в 49. Народно събрание. 

 

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с образувано на 26.07.2022 г. досъдебно производство. 

 

В предложението на наблюдаващия прокурор се сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Р. В. за престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

 

Наблюдаващият прокурор в СГП е счел, че в хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 13.06.2022 г., в гр.София, Р. В. чрез заплашване направил опит да принуди народния представител Х. И. противно на убежденията и волята ѝ да напусне парламентарната група на парламентарно представена партия в 47. НС, както и Народното събрание.

 

Като народен представител Р. В. е „лице с имунитет“. НПК установява забрана да се привлича като обвиняем лице с имунитет. Съобразно чл. 220, ал. 1 от НПК наказателно преследване срещу лице с имунитет може да се проведе едва след отпадане на имунитета.

 

С оглед разпоредбата на чл. 70, ал. 1 от Конституцията на Република България, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на НС, а когато то не заседава – на председателя на НС.

 

Коментарът на Василев по темата не закъсня:

 

Бъдете сигурни, че нямам никакви притеснения. Опитите са да бъда политически сплашен и да бъде ударена „Продължаваме промяната”. Това няма да се случи", каза той.

 

„Ние работим за механизма за разследване, за да спре този главен прокурор да си мисли, че може да си отмъщава на политически врагове на неговите господари по този начин. Гешев е изключително зависим от задкулисието и мафията”, смята той.

„Не може да ме уплаши, нямам от какво да се притеснявам. Не съм карал тази Христинка да прави нещо против волята си”, допълни още Василев.

 

„Вместо да поиска имунитет за шкафчетата, кюлчетата, други от обществено значение случаи, той го иска от мен. Аз съм най-неудобен в момента. Прекратих опитите за задкулисието още в предния парламент да управлява със свалянето на кабинета Петков. Не си мълча, опълчих се на Пеевски, и на ДПС в Българския спортен тотализатор, разкрих схемите на гербаджиите с техните приближени фирми във всички имоти в спорта, неудобен съм и на президентството. Много съм неудобен. Главният прокурор се превърна в политик”, каза още той.

 

„Нямам проблем да се откажа от имунитета си. Ще го коментираме с колегите. Не е нещо страшно това разследване”, категоричен е Василев.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 2698 |18.04.2023 Механизмът за разследване на Гешев и реформата в КПКОНПИ - сред общите законопроекти на ГЕРБ и ПП-ДБ . 7| 2461 |13.04.2023 Гешев се жалва, че закриването на спецправосъдието довело до разруха в борбата с мафията . 4| 2854 |13.04.2023 Гешев се оплака в Брюксел от Сърбия заради проваления арест по случая “Nexo” . 5| 2511 |12.04.2023 Вярващият Гешев пита политиците по-важни ли са личните интереси от националното благо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads