Реклама / Ads
4| 2818 |03.04.2023 НОВИНИ

Сгрешени протоколи отново доведоха до огромни опашки пред РИК

.
Грешки предизвикват напрежение по места, но като цяло процесът преминава спокойно. Сериозна небрежност при попълването на протоколите от секционните избирателни комисии в Бургас предизвика напрежение при предаването на книжата, разказва БНТ. Част от представителите на комисиите са се прибрали по домовете си, когато им е позвънено да се върнат заради сгрешените протоколи. Сред върнатите хора е и майка с 10-месечното ѝ бебе.
 

„Грешките са само по небрежност, иначе хората си броят вярно и гласове, и преференции. Една от обичайните грешки, която ни изправя косата, е да запишат всички преференции - от хартиеното и машинното гласуване, само в графата за хартиено гласуване“, обясни председателят на районната комисия в Бургас Михаил Янев. Според него протоколът е много сложен и обемен, а видеонаблюдението е забавило процеса допълнително. Очакванията му са, че обработката на протоколите ще продължи и след 7 часа сутринта.

 

За много сгрешени протоколи разказаха и от Пловдив. "Секционните избирателни комисии се оказаха затруднени от протокола, който трябваше да попълнят. Повече от 90% от протоколите са пълни с грешки, налага се корекция, което ни забавя", заяви пред БНТ председателят на РИК 16. Обработката им се очаква да приключи най-рано около обяд.

 

Заради новите правила в изборния кодекс продължава обработката и на протоколите в София. В 23-а РИК от 631 протокола са предадени около половината - 350. 30-годишна жена е припаднала при предаването на протоколите в столицата.

 

Пред входа на районната комисия в Кърджали снощи се е образувала голяма опашка от представители на секции, чакащи, за да влязат в сградата и да предадат протоколите от изборите. Опашката е направила завой към пешеходната зона, а се очакват още много автобуси, съобщава БНТ.

 

В сравнение с предишните избори представителите на секционните комисии са дошли с два часа закъснение заради видеозаснемането. В София, Варна и Пловдив предаването на книжата протича спокойно.

 

\Забавяне има и заради повечето данни за попълване в изборните протоколи. “Няма разлика спрямо миналата година, единствено има малко повече детайли за писане”, коментира член на секционна комисия, цитиран от БГНЕС.

 

Много от секциите приключиха изборния ден в 21 часа, което също забави процеса.

 

Международни наблюдатели на ОССЕ заявиха, че досега не са виждали толкова сложен изборен процес, съобщава Нова ТВ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2925 |03.04.2023 Над 90% сгрешени протоколи в Пловдив . 73| 17338 |03.04.2023 При 99.58% обработени протоколи от ЦИК: 5 партии влизат в парламента, Слави в очакване /обновена/ . 0| 2804 |31.03.2023 Земята между Турция и Сирия отново се разтресе: Ударът е бил с магнитуд 4,4 по Рихтер . 40| 11261 |31.03.2023 Любомир Аламанов два дни преди изборите: Не им давайте да ни завлекат в миналото. Отново.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads