Реклама / Ads
5| 3208 |17.08.2023 НОВИНИ

СГС обяви за нищожни решенията, с които ”Осемте джуджета” си присвоява ”Изамет”

.
Съд
Софийският градски съд (СГС) обяви за нищожни всички решения на общото събрание на ”Изамет 1991”, с които е превзет бизнесът на Явор Златанов, разказът на чийто баща Илия Златанов доведе до разкриването на схемата ”Осемте джуджета”, съобщи сайтът lex.bg.
 

След решението на магистратите, което не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд, излиза, че на практика Кристиян Христов не е приет като нов съдружник, не е назначен за управител, а увеличението на капитала на дружеството не се е случило. Разкритията за използваната схема при казуса, добил популярност, като "Осемте джуджета", показаха, че в специализираната прокуратура има мрежа за рекет и изземване на бизнеси начело с бившия шеф на Столичното следствие Петьо Петров, известен с прякора си Петьо Еврото.


Както е известно, баща и син Златанови спорят за фирмата "Изамет", докато през 2019 г. Илия Златанов не търси помощ от бившия следовател Петров. Вместо помощ обаче потърсените за помощ присвояват фирмата, парите и злато за над 4 млн. лева на семейството.

 

Синът му Явор пък разказа, че е бил арестуван и изнуден да се подпише, че се съгласява с увеличаване на капитала на дружеството, приема за съдружник във фирмата близкия до Петьо Петров - Кристиян Христов, а двамата с Илия Златанов вече няма да са управители на "Изамет" за сметка отново на Христов. Подписването е станало в болница "Лозенец", където Явор Златанов е откаран от ареста, за да му бъде извършена спешна хемодиализа, и подписал под заплаха за живота му.

 

През 2021 г. Явор Златанов е завел искове в СГС, с които иска решенията на общото събрание за влизането в нея на Христов да бъдат приети за невзети. Тъй като баща и син Златанови спорят отделно за собствеността на "Изамет", Илия Златанов е завел идентични искове в СГС още през 2020 г. По тях обаче и градският, и апелативният съд приеха, че не е доказал, че също е действал под заплаха, за да подпише промените във фирмата. Делото в момента е във Върховния касационен съд, който го е насрочил за март 2024 г., уточнява lex.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5776 |17.08.2023 Ректорите най-богати в държавата: Проф. Иван Кралов от ТУ обяви 281 000 лв. годишна заплата . 0| 2630 |16.08.2023 Заради безводието: Обявиха частично бедствено положение в Омуртаг . 3| 2516 |14.08.2023 Обявиха обществена поръчка за ремонт на изтребители за 4,7 млн. лева . 2| 2897 |13.08.2023 Министерството на туризма обяви, че стартира изненадващи проверки по Черноморието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads