Реклама / Ads
28| 18276 |09.08.2020 ГЛАСЪТ

По Шарл Перо: Човекоядците-мишлета позорно се скриха при парите си

.
И парите нма да ги спасят...
Да прощават мишките - в този текст ще бъдат споменати редом до неприятни хора. Помните „Котаракът в чизми“ от Шарл Перо, нали? Приказката е от 1697 г., но ще ви припомним последния, решаващия епизод с развръзката. Котаракът пристига в огромен красив замък, собственост на страшен човекоядец. Когато се срещнал с него котаракът запитал:
 

Разправяха ми, че имате способността да се превръщате във всякакъв вид животни, че можете да се превърнете например в лъв или в слон.

Това е вярно — отговорил грубо човекоядецът — и за да ти докажа, ей сега ще се превърна в лъв.

Като видял пред себе си лъв, котаракът толкова се изплашил, че веднага се озовал на покрива, макар че с чизмите се вървяло доста трудно по керемидите.

След малко, като видял, че човекоядецът се превърнал пак в човек, котаракът слязъл и си признал, че много се изплашил.

Разправяха ми също — казал той, — но аз не мога да повярвам, че можете да се превърнете и в най-малкото животинче — например да станете плъх или мишка. Казвам ви, че смятам това за съвършено невъзможно.

Невъзможно ли? — отвърнал човекоядецът. — Ей сега ще видиш! — и в същия миг се превърнал в мишка, която почнала да тича по пода.

Щом видял мишката, котаракът се хвърлил върху нея и я изял.

 

Прехвърляме се 323 години по късно у нас, в лятото на 2020. Страната се тресе от протести срещу Човекоядеца, който държи цялата власт, погълнал е каквото може да се погълне и се е окупирал в огромния си замък, построен с крадени народни пари. Полиция, депутати, министри, медии, анализатори и коментатори, тайни служби и прокуратура, милиони в чужди банкови сметки, имоти – всичко си има Човекоядеца. Но няма спокойствие, защото пред замъка протестиращи искат да върне заграбеното, да се маха от властта и да бъде съден. И доскоро страшният Човекоядец трепери от страх. Досега Човекоядецът се превръщаше в благодетел, строител на магистрали, справедлив управленец, честен политик, спазващ закона магистрат, демократ... Но настъпи момент, в който всички разбраха, че това са само роли. И Човекоядецът се затвори в замъка и пусна злите кучета пред портите, изключи камерите, да не се запише какво се случва на моста над рова, опасващ имението му и се мушна при заграбените пари. В това време отвън се чуха викове: "Оставка!" и сърцето му се разтупка – аха да изхвръкне като птиче. Страхът го скова и той реши да използва вроденото си умение да бъде мишка. Така го беше учила майка му. Човекоядецът обаче не видя, че от известно време един котарак го наблюдава внимателно...

 

Питаме:

 

Къде е Бойко Борисов?

Къде е Иван Гешев?

Къде е Делян Пеевски?

Къде са тези трима юнаци, които довчера бяха недосегаеми? Само Доган бе изваден от златната дупка на Росенец. Когато застана пред протестиращите нямаше и помен от самонадеяния политик, хидроинженер и философ, властващ от години над цялата държава.

 

Жалки мишки, вживяли се в ролята на страшния Човекоядец.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 11881 |06.08.2020 Диктаторите ни - заблудени сперматозоиди . 48| 16700 |04.08.2020 Купуват гласовете на чиновниците за ГЕРБ и ОП . 56| 18027 |03.08.2020 Раболепието към властта – начин на пълзене. (Не)обикновени хроники . 77| 14809 |02.08.2020 От майките се уплашихте, мачовци на конци!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads