Реклама / Ads
8| 5687 |21.04.2020 НОВИНИ

Шефът на Бърза помощ за смъртта на Милен Цветков: Състоянието му е било несъвместимо с живота

.
Д-р Георги Гелев
При пристигането на линейката журналистът е бил на пътното платно, а граждани са му оказвали първа помощ. Милен Цветков е бил в кома. Направени са няколко опита за интубация, но безуспешно. В дихателните му пътища е имало много кръв. Цветков е починал буквално пред вратата на болницата.
 

Това заяви на брифинг д-р Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ за София-град и област във връзка с трагичния инцидент, в който загина журналистът и водещ Милен Цветков.

 

„Всички колеги са възмутени от прочетеното във „Фейсбук“. Крайно време е да се престане със сатанизацията на Спешна помощ - дали е дошла линейката навреме, дали е направила каквото трябва, или не“, призова Гелев.

 

„Отреагирахме максимално бързо, бих казал даже ненормално бързо“, допълни той.

Гелев обясни, че състоянието на телевизионния журналист е било такова, че лекарите не са го разпознали.

 

"Това, че в трахеята е имало кръв означава, че най-вероятно състоянието му е било несъвместимо с живота. Ударът е бил толкова жесток, че виждате изхода от инцидента", поясни Георги Гелев.

 

От Бърза помощ са реагирали максимално бързо, категоричен беше директорът на Спешна помощ - София - сигнал за инцидента с Милен Цветков е подаден в 18.16 ч. в Спешна помощ. Диктуван е в 18:19 ч., а екипът е пристигнал на място в 18:23 ч.

 

Лекарят, който е пристигнал на мястото на инцидента не може да отговири на въпроса на коя седалка е бил Цветков, защото когато са стигнали до него той е бил на голямо разстояние извън автомобила, поясни Гелев в отговор на журналистически въпрос и спекулации по темата дали журналистът не е бил на задната седалка по време на удара.

 

„Лекарката е видела, че са му правили изкуствено дишане. Той е бил в кома. Предприети са веднага действия по оказване на първа помощ – сърдечен масаж и обдишване“, обясни Георги Гелев.

 

След няколко минути е поставен на гръбначната шина, вкаран е в линейката и е включен на монитор.

 

„За съжаление е имал единични сърдечни удари, продължили са до го обдишват. Направени са няколко опита за интубация, но безуспешно, тъй като в дихателните му пътища е имало кръв. Линейката е тръгнала към "Пирогов" и буквално пред вратата Милен Цветков е издъхнал“, каза още директорът на Спешна помощ.

 

Д-р Гелев заяви още, че всички линейки има абсолютно всичко необходимо като оборудване, като в по-голямата част от тях са налични дори видеорегистратори, които показват инциденти и нарушения на пътя. Той помоли да се спрат спекулациите, че в линейките липсва оборудване или необходими медикаменти, защото това не отговаря на истината.

 

От спешна помощ призоваха още веднъж хората които се обаждат за спешни случаи да се спестяват симптоми, както и да не ги преувеличават. Екипите обличат пълно предпазно облекло срещу COVID-19 в случаите, когато са уведомени, че пациента има симптоми, но когато такива се спестяват се излага на риск живота и здравето на медиците, защото те не са облечени с необходимите предпазни облекла.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4992 |21.04.2020 Шефът на НИХМ: Не съм пиар и не зная защо в 23 часа беше брифинга за пожара край Чернобил . 25| 6770 |20.04.2020 Шефът на СЗО: Най-лошото с коронавируса предстои . 6| 5328 |16.04.2020 Шефът на СЗО с препоръки за сваляне на мерките срещу COVID-19 . 14| 20820 |16.04.2020 Шефът на „Александровска“ обърна палачинката, взе да ни успокоява за заразата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads